Gyoza med kylling, spidskål & bok choi – og en dyp du bliver afhængig af

Gyoza med kylling, spidskål & bok choi – og en dyp du bliver afhængig af
MADKLUB & KÆRLIGHEDEN TIL DET ASIATISKE
Karina og jeg har en madklub, eller det vil sige, at vi har besluttet os for at stifte en madklub med os som medlemmer. To styk – det er da til at overkomme. Vi er begge forfalden til madlavning – gerne den både lette og den lettere avancerede slags, og ruller med øjnene og siger “åååooorh!”, når snakken falder på mad – hvis det lyder lækkert vel at mærke. 
Vores snakke falder ofte på japanske retter, mere i retning af izakaya end mod sushi. Izakaya er den japanske form for mezze eller tapas og består, tadaa, af små retter, som japanerne serverer som ét stort hele.
 
Vi har begge denne forkærlighed for det asiatiske køkken og siden er smagen for det japanske taget til – i takt med vores mange og lange samtaler om mad. Madklubbens formål er at udvide vores horisonter, hvorfor det er ganske verboten at servere spaghetti bolognese, som vi begge ikke kan fordrage. Det sagt er dog ikke ensbetydende med, at pasta i sig selv ikke er kærkommen, for kærligheden til den italienske kender er stor og hjertelig. Det handler blot om, at der kræses lidt ekstra for maden trods simpliciteten eller sværhedsgraden af opskriften – og at vi prøver at lave eller gafle noget nyt. 
 
IZIKAYA
Går vi tilbage til den japanske izakaya, går vi per automatik i retning mod gyoza. Det er ikke helt ukendt ret blandt kendere, ej heller er kendskabet en selvfølge, når man endnu ikke har kokkeret japanske specialiteter. Vi faldt over gyozaerne en dag, hvor vi researchede mad. Akten blev mere og mere tilrettelagt mod det japanske køkken, og da vi faldt over forskellige retter, som serveres som en del af et izakaya-måltid, besluttede vi os prompte for, at gyozaerne skulle være vores første madklubmåltid, som vi sammen skulle skabe. 
 
Gyozaer er i realiteten japanske dumplings, som først steges sprøde på den ene side og dernæst dampes færdige. De små pakker foldes til en finurlig, lille, aflang båd med spidse ender og åbenbart mange sejl på toppen, som bølger sig som havet. Spidsfindigheden i udformningen rører åbenbart ved mange fantasifulde forestillinger, for Karina syntes til en start, at det lignede en sød og velmenende piratfisk. 
 
gyoza med kylling
 
FØRSTE MADKLUB = GYOZAER
Og sådan gik snakken indtil jeg stod ved vores lokale, asiatiske grønthandler og dernæst hjemme i køkkenet, for det var egentligt meningen, at Karina og jeg skulle lave gyozaer i vores nystiftede madklub som det første måltid. Sådan blev det dog ikke, for jeg tog forskud på glæderne og snød mig til at prøve at lave dem alene. Dernæst kom dagen heldigvis, hvor vores første madklub skulle afholdes. Det var onsdag i forrige uge – og gyozaerne lavede vi sammen, mens vi delte en halv flaske vin. 
 
Karina lavede en simpel, let og lækker råkostsalat med meget fintsnittet gulerod og spidskål. Det var et helt formidabelt stykke tilbehør til de lette gyozaer – og mæt bliver man altså, trods tallerknen synes af lidt. Vi spiste ganske vist mellem 7 – 9 gyozaer over – og siden kom Karinas 12-årige, skønne søn og hjalp os med at tømme fadet. 
 
gyoza med kylling
Karina folder, med fingersnilde, smukke gyozaer
GYOZA – VÆRD AT VIDE
Gyozaerne kan varieres i en uendelighed af form af fyld og dyppelse. Jeg valgte dog starte med en nogenlunde klassisk gyoza, og fyldet udgjordes derfor af hakket kylling, forårsløg, spidskål dertil sat kinesisk pak choi samt krydderi. Dejen til gyozaerne kan man lave selv, jeg mistænker dog min såkaldte kagerulle (som er en tom flaske vin) for ikke at kunne gøre arbejdet alene. Dertil skal jeg have mig en pastamaskine, hvorfor vi valgte at købe dejen færdig fra køledisken hos selvsamme grønthandler. 
 
Pladerne af dejen er helt runde og papirtynde og er ganske enkle at arbejde med. Måden man folder en gyoza på minder meget om at folde en ravioli. Der skal bruges vand, en smule fingersnilde og en idé om, hvor meget fyld der skal på hver gyoza. 
 
Dertil skal gyozaerne først steges på en varm pande med en god sjat olie på. For at gyozaerne bliver ægte japanske og dermed en del af izakaya-delen, skal de dampes efterfølgende. Alt sammen tager blot et par minutter at lave og forberede, derfor skal der også våges over hele processen. 
 

GYOZA MED KYLLING, SPIDSKÅL & BOK CHOI (giver ca. 40)

MADKLUB & KÆRLIGHEDEN TIL DET ASIATISKE Karina og jeg har en madklub, eller det vil sige, at vi har besluttet os for at stifte en madklub med os som medlemmer. To styk – det er da til at overkomme. Vi er begge forfalden til madlavning […] Print This
Serves: 4 - 6 Prep Time:
Nutrition facts: - calories - fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

 • 1 pk. gyozadej, find det hos velassorterede asiatiske købmænd/supermarkeder
 • 400 g kyllingefars
 • 1/2 spidskål, fintsnittet 
 • 2 bok choi, fint snittet
 • 5 forårsløg, fintsnittet (gem det grønne til dyp)
 • 4 x 3 cm ingefær, fint revet på rivejern (á la Microplane)
 • 4 spsk hoisinsauce
 • 4 spsk soyasauce, mild
 • Olie til stegning + 1 dl vand til hver portion, der steges
 • RÅKOST
 • 1/2 spidskål, fintsnittet
 • 8 - 10 gulerødder, fintsnittet
 • 4 bok choi, fintsnittet
 • GYOZA-DYP (DU BLIVER AFHÆNGIG)
 • 8 spsk soyasauce, mild
 • 8 spsk risvineddike
 • 1 spsk ristede sesamfrø
 • Forårsløg, det grønne, fintsnittet

Instructions

GYOZA

FYLD
Mix kyllingefarsen sammen med de resterende ingredienser.

PLADER/DEJ
Skil først gyozapladerne fra hinanden og læg dem på en ren flade.
Stil en lille skål med vand ved siden af.

Med en spiseske lægges gyozafars i midten på hver gyozaplade.
Dyb pegefingeren i vand og kør dem rund i den ene side af pladen.
Fold herefter den anden ende af gyozadejen over farsen, klem sammen og lav fine små folder.
Læg hver enkelt færdig gyoza til side på en tør flade.

STEGNING/DAMPNING
Opvarm en pande lidt over middel varme. Hæld olie på panden, når den er varm og fordel så mange gyozaer, der kan være, på panden.
Lad gyozaerne stege ca. 4 minutter.
Hæld herefter 1 dl vand i panden, læg låg på og lad gyozaerne dampe i 4 minutter.
Når de er færdige, lægges de på et fad med låg af sølvpapir, således de “holder varmen”.

DYP OG RÅKOST

DYP
Mens gyozaerne steger/damper, laves dyppen.
Mix her alle ingredienser sammen i en skål og stil til side.

RÅKOST
Bland råkosten sammen og stil til side.

Servér gyozaerne varme og spis gerne med pinde for at gøre oplevelsen endnu mere asiatisk.
Dyppen kan med fordel hældes over råkosten, foruden at gyozaerne dyppes heri.

 
 gyoza med kylling
 
I morgen er madklubben på banen igen. Denne gang skal vi lave vietnamesisk pho – og jeg skal hjem i dag og koge en god kyllingefond.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Translate »