Kreativitet, refleksion & flow: Hvad får vi ud af det?

Kreativitet, refleksion & flow: Hvad får vi ud af det?

Vi er kreative hele tiden og vores hjerner arbejder konstant: på at finde løsninger, på at gøre ting på andre måder, på at kommunikere, på at tænke og på at handle.
Èn ting er ubevidst at tænke kreativt – en helt anden er at gøre det bevidst. Det kan være svært, hvis ikke man omfavner det – eller hvis det fra naturens side ikke ligger til én. Men der er meget at gøre for at antænde blot en lille gnist – og for at åbne for endnu mere inspiration.

Her skal vi dykke ned i det kreative flow – og hvad det bærer med sig af processer og lærdom. Dernæst, i et andet indlæg, dykker vi ned i kreativiteten som praksis, for hvad er det egentlige, man gør, når man er kreativ?
Først og fremmest et skriv om kreativitetens mange facetter:

TRAVLHED & KREATIVITET
Det at være kreativ bringer mange belønninger med sig. Det kræver tid og det kræver, at man finder ind i en ro, der kan være svær at finde, hvis det ikke er noget, man er vant til at praktisere. Når travlheden trænger sig på og tiden er knap, synes den mest optimale løsning ikke at sætte sig ned for at fordybe sig i noget helt andet, end det man egentligt burde tage sig til. Men måske lige her er det allervigtigst netop at gøre det; det tænder nemlig en ild, som vandrer og som åbner op for både refleksion og inspiration.

Creativity is breaking out of established patterns to look at things in a different way.
Edward de Bono

RELFLEKSION
I den kreative proces er det nemlig muligt at nå ned i refleksionen. Reflekterer vi dagligt på den ene eller anden måde, vil vi hurtigt opdage, at vi bliver bedre til at løse problemer. Vi bliver endda bedre til at håndtere dem og andre situationer, som kan være prekære. Vi lærer os selv bedre at kende, idet vi åbner op og går ned i følelserne, og reflekterer vi over situationer, vi ikke selv kan håndtere, lærer vi også noget om andre mennesker og egne samt deres omgivelser. Vi bliver så at sige klogere på os selv og det omgivende miljø – og det er en gave at have med sig i mødet med sig selv – men også med andre.

Vi bliver så at sige bedre til det, vi gør – i denne forstand grundet vores refleksion. Vi lærer at udnytte større dele af vores potentiale, vi danner nye tankemønstre og vi berører mange af hjernens facetter, som sætter os i stand til bedre at forstå. Vi giver i al sin enkelthed og selv lov til at gennemgå ting, der behager eller nager os i mødet med refleksionen.

FØLELSER
Rammer du bare en snert af en tilstand af flow, vil du meget muligt komme i kontakt med dine følelser. Det k a n være svært at håndtere, ligesom det kan bringe dig langt videre i dit indre liv, giver du dig selv lov. Det kan være, at vi udforsker, måske endda ubevidst, sider af os selv, som vi ikke rigtig kendte til – eller vi udforsker noget, som vi ikke v i l kendes ved. At gå ned i følelserne handler både om at dechifrere – og ligeså om at acceptere. Det være sig andres handlinger – eller dine egne – ligesom det være sig følelser, mønstre og forståelse. Det får en negativ klang, hvilket absolut ikke er hensigten, for en reflksion og et flow kan ligeså vel handle om at gribe ud efter det gode, rare og dejlige og udforske det. Er du forelsket? Wow, så vil du kunne mærke ind til dit inderste, når først du rammer følelserne.

Vær ikke bange for at røre ved dine følelser. Det er lettere sagt end gjort, men jeg lover dig, at det er det hele værd. Dykker vi ned i noget, som har emmet af berøringsangst, kan det bringe forløsninger med sig – og endda mulige løsninger. Det handler alt sammen om at finde ind i sig selv – mens det andre gange kan handle om blot at koble af.

To practice any art, no matter how well or badly, is a way to make your soul grow. So do it.
Kurt Vonnegut

FLOW
Når vi rigtig når ned i refleksionen og følelserne, rammer ofte det, der kaldes flow. Et flow er en tilstand hvor tingene nærmest sker af sig selv. Flow kan opnås i alt – det være sig arbejdsgange, kreativitet, ved at udøve sport eller i en samtale. Det vigtigste er, at flowet er nærværende – at vi er nærværende. Det beskrives bedst som en følelse, hvor tid og rum flyder sammen med det, man har begivet sig ud i. Man tænker, men man planlægger nødvendigvis ikke, for det er som om, at tingene sker på helt egen vis. Det kan ganske vist og til dels sammenlignes med meditationspraksissen. I den kreative proces søger vi dog det kognitive; tankerne, erkendelsen, og holder fast ved det. Ikke i en uendelig plage ej heller i e registrering – men ved blot at tænke tingene igennem – i al sin enkelthed.

SÆT TID AF
Hvordan vores kreative processer foregår er lige individuelt som resten af vores tilværelse. Nogle kan sætte en time af til at skrive, tegne eller klippe-klistre, mens andre trives allerbedst uden bagkant. Flowet opstår for mig, når jeg har været i processen længe nok til at glemme mit omgivende miljø – sommetider endda mit eget jeg. Det bliver en tilstand af flow, som viser sig i følelsen af, at kun mit kognitive jeg eksisterer i processen – det kropslige er blot et remedie, der anvendes for at nå derhen. Derfor bliver et flow heller ikke til med ét og samme – det tager tid – og for mig virker en bagkant ikke. Jeg kan sysle hele natten, skulle det komme så vidt – og kommer jeg i flow, er det al den manglende søvn værd.

AFKOBLING & INSPIRATION – FOR NOGLE EN OG SAMME SAG
Kreativitet behøver selvfølgelig ikke altid at bringe ovenstående med sig. Det kan virke dramatisk at skulle forholde sig hele tiden og så igen – men jeg vil vove den påstand, at sætter du dig med et hyggeligt, kreativt projekt, vil du unægtelig begynde at åbne for din refleksion og dine følelser – og dermed også op for din inspiration.

Ofte skal vi lave noget kreativt for at skubbe til samme kreativitet. Vi så at sige skubber til inspirationen, som ofte viser sig ved, at vi åbner op for refleksionen. Føler du dig uinspireret, bør du foretage dig noget, der kan åbne op for dine låste tanker. Selv en gåtur kan være et kreativt foretagende – blot det omgivende miljø og en mulighed for at ”nulstille” tanker og mønstre er en gave i en sådan sammenhæng.

Don’t think. Thinking is the enemy of creativity. You can’t try to do things. You simply must do things.
Ray Bradbury

START I DE SMÅ
Dykker du først ned i kreativitetens mange nuancer, håber jeg, du vil blive overrasket. Begynd med små projekter: skriv en dagbog, mal på et lærred eller hvad end, der falder dig ind. Begynd på et hobbyprojekt – måske du skal lave børneværelse eller male dine køkkenlåger. Det behøver ikke at hedde sig, at et kreativt projekt er et, man har besluttet sig for at gå i gang med – for nogle projekter sparker til den kreative lyst, trods deres knap så kreative tone, herunder køkkenlågerne, som jeg selv muligvis ville finde en smule enerverende. Ikke desto mindre kan der opstå noget, hvor blot bevægelser sparker til tanker, tanker til refleksion og refleksion til følelser og tilbage igen. Det er en vekselvirkning; en summen af mange ting, som stille falder på plads – og det er dejligt.
Du skal blot begynde. Start et sted. Intet er rigtigt eller forkert. Husk altid på det.

SLIP DIT FAILURE-MINDSET
For du kan ikke fejle i din egen kreativitet – du kan kun lære. Brænder du maden på, ved du, at næste gang skal blusset måske skrues ned. Syer du forkert, lærer du hurtigt, hvad du ikke skal gøre på maskinen. Maler du en forkert streg, så mal den over. Skriver du noget i flow, du egentligt ikke bryder dig om? Så dyk ned i det og tag ved lære – du bliver kun rigere af din egen erfaring.

Netop rigdommen i erfaring og i at kende sig selv er den største slags, der har ben på jord. Det er menneskeligt, levende og det er i sidste ende det, der gør dig til lige netop den, du er. At fejle er kun at lære af de erkendelser, man endnu ikke var kommet til – og vice versa erkender man kun, hvis man lærer af sine fejl (words to live by, just sayin’).

Vekselvirkningen er stor og allestedsnærværende, ligeså er bevidstheden – og det er den, der arbejdes med i kreative processer. Her kan der ganske enkelt ikke fejles – blot læres.

Learn from yesterday, live for today, hope for tomorrow. The important thing is to not stop questioning.
Albert Einstein

Husk på at det ikke behøver være besværligt, tidskrævende eller blot krævende at komme i gang. Selv de mindste gøremål og projekter kan udvikle sig til noget – om end man ikke hver gang kan ramme et flow.

 Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Translate »