Hjemmelavet mayo m/ hvid trøffel & estragon

Hjemmelavet mayo m/ hvid trøffel & estragon

Som oftest starter mine madindlæg altid med sætningen “jeg har længe villet lave…”. Så lad os lige gentage successen: Jeg har længe villet lavet en lidt urtet mayo med hvid trøffel. Faktisk lige siden jeg fik det serveret i marts som ekstraordinært tilbehør til laks, kiks og foie gras.

Det var en smagseksplosion af kaliber – på ganske simpel og sofistikeret vis – og alligevel et måltid jeg ikke sådan lige glemmer. Derfor skulle der laves mayo og den hvide trøffelolie bestilte jeg hjem fra Italien. Den er fin og rund i både smag og duft og er lige tilpas i forhold til mængden til denne trøffelmayo. De 55 ml rækker langt – og skal du have den lille olie med, finder du den lige her.

Det ville være synd og skam ikke at lave en mayonnaise fra bunden. Jeg har altid troet, at det var besværligt og tidskrævende, men i realiteten kan det gøres på 5 minutter – bare du har stavblenderen klar. Jeg er desværre ikke den heldige indehaver af en opvaskemaskine, så det eneste arbejde i det for mig var at vaske op. Herregud.Denne mayo er lavet uden sennep, da jeg gerne ville fremhæve smagen af den hvide trøffel. Det bliver en fyldig sag, hvis ikke man bruger de rette mængder, så hold dig hellere til opskriften og servér mayoen til et let måltid.

Jeg lavede sommergrønt med kammuslinger og hvide asparges – en ganske simpel ret, som i den grad blev langt mere smagfuld grundet mayonnaisen.

Du kan tilmed selv bestemme, hvor tyk eller hvor tynd din mayo skal være – det kan let tilpasses med ganske almindeligt postevand eller lidt mere eddike. Desuden tilsatte jeg lidt estragon for at give den lidt mere spil end – og fordi jeg er vild med estragon og den bearnaise-lignende smag, man får ud af det. Særligt godt til fisk og skaldyr – og det var jo det, jeg skulle have. Opskriften lyder således:

HJEMMELAVET MAYO M/ HVID TRØFFEL & ESTRAGON

4 æggeblommer – evt. pasteuriseret
1,5 tsk æblecidereddike
2 tsk risvineddike (kan udelades og erstattes af æblecidereddike)
1 tsk hvid trøffelolie
1,5 dl solsikkeolie – eller anden smagsneutral olie, eks. raps – eller vindruekerneolie
2 spsk vand
Salt & peber
1 1/2 tsk tørret estragon (kan udelades)

SÅDAN GØR DU

Tilsæt æggeblommer og eddike til en dyb skål og blend massen hvidlig med en stavblender.
Tilsæt nu trøffelolie (brug endelig ikke mere end 1 tsk som anvist) og blend igen.
I en tynd stråle tilsættes olien, mens der blendes, og til sidst 2 spsk vand.
Synes du, din mayo bliver for tyk, tilsæt da mere vand – start blot med 1 spsk og prøv dig derefter frem, til du finder den rigtige konsistens.
Tilsæt estragon under omrøring med en ske og smag til med salt og peber .Et voilá.2 thoughts on “Hjemmelavet mayo m/ hvid trøffel & estragon”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Translate »