Æblekage med marcipan – laktosefri og bagt på spelt

Æblekage med marcipan – laktosefri og bagt på spelt

Den anden dag bagte jeg denne dejlige æblekage med marcipan, laktosefri selvfølelig. Min mor, bror og jeg har en tradition, der hedder, at første juledag er vi hos min far for at julehygge – gerne med en julefilm, julemusik og en julet kage, selv om sidstnævnte ikke altid overholdes. Det gjorde den ej heller i år, idet jeg bagte ovenstående. Den går dog egentligt godt i tråd med julens lækkerier; æble og marcipan, men vil i og for sig gøre sig godt på alle tider af året – måske endda med en klat is, flødeskum eller creme fraiche for at tage toppen af denne lidt tunge sag.

Det er så absolut ingen hemmelighed, at jeg er noget forfalden til marcipan – eller æbler for den sags skyld. Jeg spiser det gerne, hvis det er der, og bager gerne med begge dele. Og trods æble og marcipan kan kategoriseres som hørende til i de kolde måneder, vil jeg mene, at denne æblekage med marcipan ligeså vil have gøre sig godt en lun forårsdag, måske endda sommerdag. Ikke desto mindre vil den gøre sig fabelagtigt til både jul, nytår og en kold eftermiddag akkompagneret af en kop varm te.

LÆS OGSÅ: Clafoutis med pære, marcipan & mandler

Det er ikke en klassisk tærte, idet der ingen decideret tærtebund er i kagen. Istedet minder den lidt om en clafoutis, hvis endelig man skal sammenligne den med andet. Heri er dejen blot ikke en ‘pandekagedej’, men i stedet en lækker, blød dej, som er fyldt med marcipan og æblemos. Ovenpå kommer de skrællede æbler og flagerne af mandel, hvilket gør sig som et godt ‘låg’, der giver lidt bid. Desuden bliver denne kage blot bedre og bedre, jo mere den får lov at sætte sig. Bager du den en torsdag og skal bruge den lørdag, vil det kun gavne, idet den bliver mere mushy og kompakt.
Opskriften kommer her.

Æblekage med marcipan - laktosefri og bagt på spelt

ÆBLEKAGE MED MARCIPAN (bagt i bradepande ca. 30 x 20 cm)

MOS
300 g æblemos lavet af 3 store æbler, 1/2 dl vand og 50 g lyst rørsukker
eller
300 g æblemos købt på glas (Urtekrams kan varmt anbefales, idet den har mere smag)

DEJ
175 g laktosefri, usaltet smør, stuetemperatur
175 g lyst rørsukker
125 g revet, ren marcipan
3 store æg
165 g sigtet speltmel
1 tsk bagepulver
Saften af en halv citron

TOP
2 store æbler i tynde både, skrællede
Kanelsukker af ca. 2 tsk sukker og 2 tsk kanel
Mandelflager

SÅDAN GØR DU

– Lav æblemosen ved at skrælle de tre æbler, skær dem i mindre tern og kom dem i en kasserolle med vand og rørsukker. Damp dem møre og mos dem med en gaffel eller blend dem. Stil til afkøling. Eller spring dette led over, såfremt du bruger færdig æblemos.

– Riv marcipanen og pisk denne sammen med rørsukker, æblemos og smør. Tilsæt mel, bagepulver og citronsaft og pisk æggene ganske kort i et ad gangen.

– Beklæd en bradepande med bagepapir og kom dejen heri. Læg æblebådene tæt på skrå, drys med kanelsukker og top med mandelflager.

– Bages ved 190 grader 35 minutter.
Lad kagen køle af, før den skæres i mindre stykker (ca. 12 afhængig af størrelsen) og drysses med flormelis.

Velbekomme og rigtig god weekend. 2 thoughts on “Æblekage med marcipan – laktosefri og bagt på spelt”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Translate »