Taknemmelighed – det får du ud af at arbejde med taknemmelighed i din hverdag

Taknemmelighed – det får du ud af at arbejde med taknemmelighed i din hverdag

Taknemmelighed er, i min optik, et af de aller vigtigste værktøjer, vi kan arbejde med i vores hverdag. Det er et værktøj, jeg finder helt uundgåeligt, da det er blevet så stor en del af min hverdag, som bringer så megen glæde, opmærksomhed og venlighed ind i mit liv.

Det kan lyde flyvende, når man taler om taknemmelighed, opmærksomhed og om det at rette en venlighed mod sig selv. Ikke desto mindre er det helt essentielle værktøjer, som jeg gør brug af hver eneste dag både i form af meditationer og min taknemmelighedsdagbog. Og ligeså er det værktøjer, som ikke er svære at håndgribeliggøre, såfremt man blot har interessen for at skabe et bedre liv – uanset hvilken situation man står i, hvad man har og ikke har og uanset tid og sted.

Sådan er det nemlig også med taknemmelighed; den er uafhængig af tid og sted og behøver ikke nogen bestemt placering. Den ér flyvende, og hvis du vil, kan den flyve med dig verden rundt, når blot du er opmærksom.

taknemmelighed

SKEPSIS, TRO & VILJE

Jeg er før stødt på forskellige spørgsmål og en, her omformuleret og simpel, skeptisk tilgang angående taknemmelighed såsom: “det er for krævende“, “skal jeg så være opmærksom hele tiden?“, “jeg har ikke helt en fornemmelse af, hvordan jeg griber det an…“, “kan jeg være taknemmelig for små ting, der sker jo ikke store begivenheder hele tiden?” eller “jeg tror ikke på det“.

Først og fremmest vil jeg vove den påstand, at tror du ikke på det, når du ikke langt. For det handler lige så meget om intentionen som om troen på, at noget kan ændres ved hjælp af noget andet. Har du ikke troen på det, vil du være svær at omvende, men er du derimod åben over for det og blot skeptisk, vil jeg vove min anden påstand om, at du vil kunne nå langt. For med taknemmelighed handler det om tro, vilje og åbenhed – ligesom alle andre aspekter i vores liv.

Tror du ikke på, at du kan løbe et marathon, er sandsynligheden for, at du kan, ikke særlig stor.
Tror du ikke på, at du kan stille dig op foran 100 mennesker og holde en tale, er sandsynligheden for, at du vil gøre det, ikke særlig stor – og hvis du gør, er sandsynligheden for, at du er meget nervøs også stor.
Tror du ikke på, at du vil kunne varetage et større job, er sandsynligheden dermed for, at du ikke kommer til det.
Og tror du ikke på, at du tør tage chancen, når den byder sig, vil du ikke komme til det.

 

MIT VIRKELIGE LIV VERSUS MIT IMAGINÆRE LIV

For det er sådan med vores hjerner, at de tror på det, vi fortæller dem. Derfor er et af mine ritualer, som løber dagen igennem, bekræftelser, eller affirmations, som bidrager til at lukke det “gap” mellem mine to hjernehalvdele, som består af min virkelige opfattelse af min tilværelse og min imaginære tilværelse, således jeg begynder at tro på det, jeg fortæller min mig selv. Her er visualisering et vigtigt redskab, et område jeg vil berøre for sig selv, idet det kræver sit eget rum.

Sådan kan det også være med taknemmelighed – at det, vi er opmærksomme på i vores hverdag, får lov at vokse sig større. Derved øges vores generelle opfattelse af vores liv og tilværelse og vi har i det hele taget nemmere ved at være glade for det, vi nu engang omgiver os med.

taknemmelighed


AT PRAKTISERE TAKNEMMELIGHED HAR MANGE FORDELE & BLOT NOGLE AF DEM HAR JEG LISTET HERUNDER

  • Det er en øjeblikkelig humørbooster, når du sidder med det og den vil øge dit humør dagen igennem. 
  • Skriver du dit “hvorfor jeg er taknemmelig for dette” ned, er der større sandsynlighed for, at du vil huske bedre på, hvad du er taknemmelig for. 
  • Du vil lære dig selv bedre at kende – på blot 100 dage.
  • Du er mere tilbøjelig til at nyde dit liv i højere grad…
  • .. Og til at føle dig tættere knyttet til venner og familie.
  • Du vil forbedre din søvn.
  • Dit selvværd vil spire og vokse sig større, som tiden går.
  • Dermed er der større sandsynlighed for, at du vil nå dine mål og overkomme de udfordringer, du står over for. 
  • Det bliver nemlig overordnet nemmere at håndtere udfordringer; både store og små. 
  • Og så er det godt for dit fysiske helbred, idet du vælger at fokusere på de gode ting i stedet for de dårlige, som har større indflydelse end vi umiddelbart går og tror. 

 

BEKYMRINGER

Sidstnævnte er en vigtig pointe at tage fat i, for vi tenderer generelt til at huske de dårlige ting, der sker i vores liv, bedre end de gode ting, der også sker. Hvis vi derimod vælger at fokusere på at øge vores taknemmelighed og dermed på de gode ting, som gør os glade i løbet af dagen, har vi mulighed for at balancere både det gode og det dårlige, således de dårlige ting kommer til at fylde mindre.

De dårlige ting skaber nemlig grundlag for bekymringer, og jeg vil vædde min højre arm på, at vi mindst én gang i vores liv har prøvet at ligge søvnløs over noget, vi er bekymret for. Et bekymret liv skaber dermed endnu engang grundlag for en forringelse af vores tilværelse, idet vi tænker for meget, bekymrer os for meget, sover dårligere og tager dårligere vare på os selv grundet et lavere overskud. Det ér sat på spidsen, dog ikke ualmindeligt, desværre.

Det betyder ikke, at du skal glemme dine problemer (som der altid er en løsning på), eller at du skal skubbe alt andet til side til fordel for din taknemmelighed, for livet er ikke en dans på roser – heller ikke for de mennesker, som praktiserer en daglig taknemmelighed, dem som er succesfulde, dem som altid har overskud på energikontoen eller dem, som altid synes at være glade og i godt humør. Det betyder blot, at de er tilbøjelige til at være bedre til at huske på de gode ting i livet og sige dem tak.

taknemmelighed


HUSK DIG SELV

Og netop takken er altafgørende. Også for vores eget sind. For vi skal ikke blot huske de omkringliggende ting, mennesker og oplevelser; vi skal også huske os selv. Derfor er den intentionelle taknemmelighed et central nøglepunkt i min praksis. At huske sig selv og sige sig selv tak for gode vaner, venlighed, hjælpsomhed, målrettethed, beslutsomhed, eller hvad end det måtte være, er altafgørende for vores opfattelse af os selv, og dermed bidrager det til vores selvværd og ikke mindst selvtillid. Derfor er det mere end blot “okay” at vende sin taknemmelighed mod sig selv – inden i dig hersker der ingen jantelov, ingen fordomme og fordømmelser, kun ren og sker observering og konstatering – og glæde over at have nået dybere ind.
Netop denne mulighed for at øge en opmærksomhed rettet mod dit indre vil bevirke, at du lærer dig selv bedre at kende, og ikke mindst vil det bevirke, at du bliver bedre til at passe på dig selv, sige nej og være opmærksom på de ting, som gør dig glad. Det står i livets lærebog, hvis en sådan findes, at er man glad, passer man på sig selv og tager vare på sit indre, vil man kunne være så meget mere for andre. For først når du er glad og passer på dig selv, har du mulighed for at passe på og gøre dem, du har omkring dig, glade.

 

100 DAGE

Står du og vipper på kanten af taknemmelighed og ikke ved, om du skal give det en chance eller ej, så prøv da at give dig selv 100 dage til at afprøve det. Det tager 21 dage at forme en vane, så hænger du i de første tre uger, har chancen for, at du vil blive ved kun vokset sig større. Ikke nok med det former man hurtigt en art afhængighed for at skrive i sin Gratitude Journal, idet glæden ved at fundere over dagens positive, om end sommetider meget små, oplevelser giver så meget igen end blot 5 – 15 minutters ro og mindfulness.
Efter de 100 dage er det en uvurderlig glæde at bladre sin Gratitude Journal igennem, da det står så soleklart, at denne lille, fine dagbog kun indeholder positive oplevelser, finurlige, små notitser om dagen og det, man står i. Jeg skriver selv sommetider mine mål for dagen ned – eller min tanker om drømme for dagen efter (og for fremtiden), hvilket blot bidrager til en større opmærksomhed. Det er guld værd, og jeg vil ikke undvære denne daglige seance af positiv refleksion for noget andet.

 

DENNE TAKNEMMELIGHEDSDAGBOG BRUGER JEG

Jeg skriver i mine egne Gratitude Journals, som indeholder netop 100 dage og som giver en mulighed for at nedfælde først hvad, man er taknemmelig for og dernæst hvorfor. At reflektere over hvorfor er nemlig næsten lige så vigtigt, som at reflektere over selve det, du er taknemmelig for. Som jeg skrev ovenfor er det netop dette hvorfor, der gør os i stand til bedre at huske, hvad vi egentligt var (og er) taknemmelig for, idet det sætter sig bedre fast. Derfor lever vores taknemmelighed ikke blot i øjeblikket, men derimod meget længere og dermed øges vores generelle velvære i takt med forøgelsen af vores indre hukommelse i forhold til det, vi er glade for og sætter pris på i hverdagen. Simpelt men smart.

Ud over dette er det blot desto sjovere og hyggeligere at bladre sine allerede skrevne Gratitude Journals, idet jeg, i al fald, tenderer til at huske øjeblikkene bedre, når jeg læser mit hvorfor <3

Din 100 dages taknemmelighedsdagbog, 100 Days of Gratitude, finder du på dette link.

 

Ud over det vil jeg blot ønske dig al mulig held og lykke med din taknemmelighed. Det er slet ikke så kompliceret, og ydermere vil det bringe så meget mere ind i dit liv, end du kan forestille dig. Det er balsam for sjælen – og den skal man ikke kimse af.

Xx Anna1 thought on “Taknemmelighed – det får du ud af at arbejde med taknemmelighed i din hverdag”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Translate »