Intuitiv spisning – lyst, næring & nydelse

Intuitiv spisning – lyst, næring & nydelse

Ja, hvad er intuitiv spisning egentligt, og hvorfor er det så vigtig for mig at dyrke dette? Intuitiv spisning handler om at lytte; lytte til din krop, dit sind og til det, du har brug for. Sommetider kan dette være to stykker mørk chokolade og en cappuccino, og andre gange kan det være en stor, nærende salat med masser af vitaminer.

INTUITIV SPISNING
Intuitiv spisning kan for nogle være et modsvar – et modsvar på damebladenes mange slankekure, men også et modsvar på den ubalance, der har været i vores spisevaner (i al fald hos nogle af os). For førhen handlede det om den ene kur efter den anden; ikke en livsstilsændring, men en decideret kur. En kur, der gerne skulle slanke, give os større velvære i vores kroppe og tilmed tage et par centimeter i buksekanten. Men er det holdbart? For nogle er svaret ja, og for andre er svaret et rungende NEJ!
På andre måder er en livsstilsændring ikke nok, eller ganske enkelt ikke det rigtige. For spiser man intuitivt, lytter man til kroppen og ikke til, hvad denne nye livsstil skal bestå af. Selvfølgelig har man sin sunde fornuft, og har man lyst til gåsebryst med svesker hver eneste dag, bør man nok tænke sig om en ekstra gang; i min optik ikke på grund af kalorierne, men på grund af muligheden for en forøgelse af kolesteroltallet og en øget risiko for blodpropper.

HENSLÆNG DIG TIL DEN BARNLIGE SULT
Forestil dig at du kunne spise ligesom et barn. Det har du kunnet engang, og denne mulighed vil stadig ligge lige foran dig. Det er nemlig muligt at “vende tilbage” til en tilstand, hvor man kan mærke kroppens behov og hvor man føle en naturlig sult og en naturlig mæthed. Det handler blot om at prøve, at komme i gang; at starte et sted.
Børn spiser nemlig kun, når de er sultne, og selvom de kan være midt i en bid, kan de stoppe, fordi de føler sig mætte. Ligeså smager børn på de forskellige fødevarer, de smager sig frem og vælger lige netop det, de allerbedst kan lide. Og heldigvis, når der kommer nogle år på bagen, ved man, hvad man lide, og hvad man ikke bryder sig om. Derfor bliver det ofte en leg for voksne mennesker, at vælge det rigtige i første hug.

BALANCE FREM FOR RESTRIKTONER
For det handler om balancen i vores hverdag. Det handler om at lytte til kroppens behov, til sindets og øjnenes lyster og til at mærke godt og grundigt efter. Ikke kun efter hvad kroppen har brug for, men i særdeles også efter, hvornår maven er mæt og hvornår, den lige skal have en tand mere. Mange, i særdeleshed kvinder, har på et eller andet tidspunkt i livet levet restriktivt, det gør sig ligeså gældende for mig, og først inden for det sidste år er jeg blevet rigtig god til at lytte. For jeg led af en spiseforstyrrelse i næsten 11 år. 11 år med knap så mange opture og rigtig mange nedture hvad angik min spisning. Jeg levede så restriktivt, at min krop skreg på næring, og når den endelig fik den store regnbuesalat med gode proteiner og gode kulhydrater, kunne den slet slet ikke håndtere det. Tværtimod gik alt enten i stå – eller modsat; alt fik fuld fart på. Alle mine måltider var baseret på en skrækkelig restriktion eller på deciderede cravings, hvor jeg spiste alt det, jeg ikke “måtte få” ifølge mig selv.
Heldigvis er dette ikke længere tilfældet, og i dag spiser jeg efter min intuition og ikke mindst efter mine sanser, for det er lige netop det, der virker for mig. Og det er lige netop her, jeg har oplevet den største tilfredsstillelse og den største nydelse, både i kroppen, for øjnene og i sindet. Trods det har taget mig en længere vej at komme til denne opdagelse, har den ikke ikke desto mindre været en øjenåbner af kaliber, for hvad er det, vi byder os selv, når vi lever restriktivt – om det så blot er efter en slankekur?

SANSELIG SPISNING
At spise med sanserne har vist sig at være noget af det bedste, jeg har kunnet tilegne mig. Og måske gælder det for dig også? Det har rettet op på nogle grimme ubalancer og tilmed tilført en større nydelse. For, som jeg før har skrevet, spiser vi ikke kun med smagsløgene; vi spiser ligeså med øjnene – et smukt måltid behager blot mere end et rodet, som der ikke er gjort meget ud af. Det handler for mig meget om æstetikken, ikke kun i maden men ligeså i madlavningen og i hele køkkenet. Friske krydderurter, spæde salater, patentglas som bliver smukke af det fyld, der nu engang er i, er med til at øge mit velvære i køkkenet og i dén grad med til at stimulere mine sanser; både min synssans, min lugtesans, min føle – og smagssans bliver der på denne måde taget hånd om. Denne lille ændring i opfattelsen af maden, hvordan jeg tilbereder den, hvilke råvarer jeg bruger og hvordan jeg anretter den, har gjort en massiv forskel for min nydelse – og ligeså for mit nærvær og min lyst til et smukt måltid. Jeg tror endda, man kan blive helt afhængig…

JAMEN JEG ER LACTO-OVO-VEGETAR?
Ja, du kan være mange ting og stadig spise intuitivt. Det handler blot om at mærke efter, hvad der er godt for dig. Om du er veganer, vegetar, pescetar, palæo-dyrker, lchf-entusiast eller hvad end du er, er der ikke noget, der er rigtigt eller forkert. Inden for disse retninger er der regler – og der er ligeså restriktioner, men det handler om at mærke efter, hvad der føles rigtigt for dig – og føles det rigtigt at være vegetar, så er du vegetar. Og har du en dag lyst til en stor bøf eller sushi med frisk fisk, så håber jeg ikke, at du vil gå uden om dette og overhøre din krops behov. Jeg har selv gjort det samme, idet min endometriose havde det bedre med en vegansk livsstil. Bevares, det havde den, dog oplevede jeg efter flere måneder med en vegansk livsstil, at jeg igen fik de føromtalte cravings, hvorfor jeg lyttede til min krops behov og begyndte igen at spise kød, laktosefrie mælkeprodukter og fisk. Jeg spiser med lyst og sanser og hvilken nydelse det har givet mig – hver eneste dag.

KALORIEREGNSKABER OG FEDTMÅLER
Ovenstående regner jeg ikke. Som i overhovedet ikke. For det handler igen om restriktioner frem for nydelse. Har jeg en dag lyst til et stykke fyldig pæretærte med flødeskum, så er det fyldig pæretærte med flødeskum, jeg skal have. Det sker ikke så ofte, men en kagecraving hilser ind imellem på og giver mig lyst til noget rigtig sødt og fyldigt, som behager mine sanser. Om sommeren har jeg ofte lyst til frisk mad og gerne fisk eller lyst kød, hvorfor der ofte bliver kreeret netop dette i køkkenet – og i modsætning til dette har jeg om vinteren ofte lyst til næringsrige og fyldige supper og stews – og ja, så er det det, der bliver fokuseret på. Det er intuitiv spisning og det er en vidunderlig måde at fylde brændstof på både krop og sind på.

Summa summarum handler det i al sin enkelthed blot om at stole på din krop og på de signaler, den sender dig. Når først du er nået dertil, er du nået langt i din vej mod mere nydelse, mere nærvær og mere næring.God solskinssøndag.

 

 4 thoughts on “Intuitiv spisning – lyst, næring & nydelse”

 • Hej Anna. Rigtigt spændende indlæg med en masse gode værktøjer og råd til intuitiv spisning, som jeg prøver at følge efter især at have lyttet til Detox din Hjerne – kender du podcastet? Det er skide godt; særligt til at definere spiseforstyrrelser, der måske stikker lidt udover dem, som man i forvejen har begrænset sig til at begrebsliggøre (f.eks. bulimi og anoreksi), og give råd til at bearbejde disse (evt. overdrevent restriktiv spisning eller overspisning). Selvom der synes at være mere fokus på på livsstilsændringer fremfor, så eksisterer de altså stadig, og i nogle tilfælde kan livsstilsændringer misbruges til at skabe nye måder at være på kur på, f.eks. LCHF. Ud fra mine observationer, selvfølgelig. Elskede virkelig dit indlæg.

  • Hej søde Josephine. Tusind tak skal du have. Jeg kender ikke det podcast, men jeg skal da helt klart have tjekket det ud – og ikke mindst lyttet til det. Hvor er det vigtigt at kigge ud over de gængse spiseforstyrrelser – og vaner, for hvor findes der mange grene af selv samme, hvis rødder/handlinger ikke nødvendigvis bunder i disse. Jeg har selv lidt af en spiseforstyrrelse, som blev til meget andet end det, det egentligt startede med at være – og behandlingen var ikke at finde i det offentlige, indtil jeg selv tog kontakt til en psykolog.
   Alle disse kure, og det er også derfor, jeg er så meget imod dem, tenderer nemlig til at vække noget i nogen, som ikke kan styre det, eller som bevidst forsøger at skjule en form for forstyrrelse bag noget andet. Jeg har selv været der. Desværre.
   Den intuitive spisning har i den grad været medvirkende til at åbne mine øjne, også selv om vejen dertil har været snørklet.
   TAK for dine søde ord, hvor er jeg glad for, at du kunne lide det!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Translate »