Hvide asparges med pocheret æg & hjemmelavet hollandaise (lf + gf)

Hvide asparges med pocheret æg & hjemmelavet hollandaise (lf + gf)

Hvis det ikke er sommer, når de hvide asparges begynder at dukke op på hylderne i supermarkederne, så ved jeg ikke, hvad det ellers er. Heldigvis vidner vejret om, at sommeren er kommet – forhåbentligt for at blive. Vi har allerede haft flere såkaldte sommerdage i træk, end vi havde fordelt på hele sidste år. Det er vel blot den danske sommer, som vi kender den,  men hvor tager den sig dog smukt og dejligt ud, når den for alvor pynter på både humør, by og land. Og de bare, blege ben.

Derfor blev det altså tid til en gang hvide asparges med pocheret æg og en dejlig, fyldig hjemmelavet hollandaise tilsat en lille smule estragon og et skvæt hvidvin, for at give den lidt mere smag. De hvide asparges er kun fremme i maj og juni måned og har sin oprindelse i Tyskland, særligt i området Niedersachsen i nord. Her følger man aspargesene så tæt, at det for tyskerne er blevet lidt af en kultsag, når de nye, hvide asparges begynder at dukke op. Så er det nemlig “Spargelzeit” og tilmed har disse fine, velsmagende grøntsager fået tilnavnene “Königsgemüse” og “spiselige elfenben”. Man må altså stærkt antage, at de hvide asparges er en konge værdig.

Og det er de da også, hvis altså man behandler dem pænt. For de hvide asparges vi kan få her hjemme er ofte importeret, hvilket betyder, at de har ligget i pakken i længere tid. Dette betyder blot, at de skal skrælles, således den hårde yderside pilles væk, og indenunder gemmer der sig den friske del. Er de dog helt nye behøver de som oftest ikke at blive skrællet, det er først, når de har ligget i flere dage, at skrællen bliver hård og må fjernes. En hvid asparges skrælles fra toppen og ned; jeg bruger en ganske simpel kartoffelskræller, da denne gør jobbet ganske glimrende.

HVIDE ASPARGES MED POCHERET ÆG & HJEMMELAVET HOLLANDAISE (LF + GF)

Hvis det ikke er sommer, når de hvide asparges begynder at dukke op på hylderne i supermarkederne, så ved jeg ikke, hvad det ellers er. Heldigvis vidner vejret om, at sommeren er kommet – forhåbentligt for at blive. Vi har allerede haft flere såkaldte sommerdage […] Print This
Serves: 2 Prep Time: Cooking Time:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

 • HOLLANDAISE SAUCE
 • 100 g laktosefri smør*
 • 2 æggeblommer
 • 1 spsk hvidvin
 • 1 - 2 spsk meget koldt vand
 • Saft af 1/4 citron
 • 1/2 tsk tørret estragon
 • Salt og peber
 • YDERLIGERE
 • To bakker hvide asparges
 • To æg
 • Brøndkarse
 • Stedmoderblomster
 • 2 skriver agurk, fint snittet i tern

Instructions

OBS

Når du laver hvide asparges med hollandaise og pocheret æg, er det afgørende, at alle dele er varme, når retten serveres. Start derfor med de hvide asparges, dernæst smeltes smør til saucen, hvorefter æggene klargøres og pocheres, mens saucen gøres færdig. Herved opnår du, at alle dele kan anrettes på samme tid, således retten serveres varm.

HVIDE ASPARGES

Skræl de hvide asparges fra toppen og ned og kog dem i letsaltet vand i 10 – 15 minutter, alt afhængig af tykkelsen.

HOLLANDAISE SAUCE

Smelt smørret ved lav varme i en kasserolle. Mens smørret smeltes, slår du de to æggeblommer ud i en anden, lille kasserolle og tilsætter 1 spsk hvidvin. Pisk blandingen godt og hurtigt. Dette er afgørende for, at din hollandaise bliver let og luftig.
Varm saucen op ved meget svag temperatur. Tilsæt nu 1 – 2 spsk meget koldt vand og pisk igen godt.
Tilsæt estragon, salt og peber, smag til og sørg for at røre godt i saucen, så den ikke brænder på.

Tilsæt nu, i en tynd stråle, lidt efter lidt, den smeltede smør og bliv endelig ved med at røre. Skulle saucen ske at skille, tilsæt da yderligere 1 – 2 spsk meget koldt vand og pisk den godt.

POCHERET ÆG

Pocher dine æg i småboblende vand. Du kan gøre på det på flere forskellige måder, jeg gør oftest brug af disse:

1/ Læg et stykke film (godkendt til at opvarme fødevarer) over en kop og slå begge æg ud heri. Løft siderne på filmen, sno dem sammen og læg “posen” ned i det kogende vand.

2/ I småboblende vand tilsætter du 1 spsk eddike og skaber derefter  en “strøm” med en piskeris, således vandet kører rundt.  Slå nu dine æg ud heri og saml dem med enten to spiskeskeer eller en pastaske.

Bruger du metode nummer 1, koges æggene i 5 minutter, og slår du 1 ud ad gangen i gryden, koges det i 4,5 minut.

SLUTTELIGT

Anret aspargesene på en tallerken eller et fad. Læg dine pocherede æg forsigtigt ovenpå og kom ca 2/3 af din sauce over. Resten af saucen kan med fordel serveres ved siden af.
Pynt slutteligt med brøndkarse, finthakket agurk og de smukke, spiselige stedmoderblomster. 

Notes

* Opskriften her er laktose - og glutenfri, da der bruges laktosefri smør. Erstat evt. denne med almindelig, gerne usaltet, smør, hvis du ikke er intolerant eller mælkeallergiker.3 thoughts on “Hvide asparges med pocheret æg & hjemmelavet hollandaise (lf + gf)”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Translate »