Farverig Socca – Hormonbalancerende, Vegansk & Glutenfri Regnbuemad

Farverig Socca – Hormonbalancerende, Vegansk & Glutenfri Regnbuemad

socca
Jeg har de sidste par uger lavet socca – and what a blast! Faktisk har min aftensmad gentagne gange bestået af en smuk regnbuesocca som denne; fyldt med farverige grøntsager, som behager øjnene, og som ligeså behager kroppen. Den er nemlig springfyldt med vitaminer, som kroppen drager nytte af – og tilmed er den både glutenfri og vegansk.

Socca, eller farinata, har sin oprindelse i Frankrig, nærmere bestemt i Nice og ligeså i det nordlige Italien, hvor oprindelsen findes i Genova. Det er en klassisk ret i det liguriske køkken, og ligeså i Cinque Terre findes farinataen alle vegne.
En socca består i al sin enkelthed af kikærtemel (find den her), vand, olie og krydderier og er ganske enkelt et fladbrød eller en pandekage. Hvilke krydderier du vælger at tilsætte er op til dig, dog ynder jeg at komme paprika og oregano i – eller gurkemeje og spidskommen. Soccaen kan tilpasses enhver ret, da den i sig selv er ‘anonym’, hvorfor de tilsatte krydderier kan varieres i en uendelighed.

Jeg ynder at lave de smukke soccaer med alt farverigt; den anden dag var den præget af den smukke lilla spidskål, og i går var den grøn og fyldt med hjertesalat, avocado og friske, grønne bønner. Opskriften på socca, en lækker mynte-lime pesto og topping finder du nedenfor.

soccasocca
VEGANSK OG GLUTENFRI SOCCA

2 dl kikærtemel
2 dl vand
3 – 4 spsk god olivenolie
1 tsk oregano
1 tsk paprika
Olie til bagning*

Blend massen til soccaen i en blender. Et kort blitz er rigelig fint til at blande ingredienserne.
Varm dernæst en pande godt op på komfuret.* Skru ned på middel varme, tilsæt en spsk. olie og hæld ca. en grydeske soccadej herpå. Drej anden rundt, således dejen fordeler sig.** 
Ønsker du soccaen tynd og sprød, lader du den stå ca. 6 – 7 minutter på hver side. Læg den færdige socca fra på et stykke køkkenrulle. 
Ønsker du en tykkere og blødere socca, hælder du blot en halv grydeske soccadej mere på.***

*I realiteten skal soccaen bages i ovnen på en i forvejen rygende varm pande. Jeg valgte dog denne gang blot at bage den på en pande, hvilket fungerede ganske glimrende. På denne måde bliver soccaen tynd og sprød, og jeg kan selv styre hvor lidt og hvor meget, den skal have – og om jeg vil have den sprød eller blød. Den sprøde bund er lige mig, vil du hellere have en tykkere og lidt blødere bund, hælder du blot mere dej på og lader den stå kortere tid på panden.
**Jeg bruger smagsneutral kokosolie.
***Bemærk du får færre soccaer.

socca

TOPPINGS SOM HER

Mynte-lime pesto med pære
Fint snittet rød spidskål
Feldsalat
Ærteskud
Slikærter
Fint snittede radiser
Rødbedespirer
Granatæblekerner

MYNTE – LIME PESTO

50 gram cashewnødder*
En lille håndfuld frisk mynte
1 pære uden hus
Saft af 1 lime
1 dl god smagsneitral olie, evt. solsikke eller raps
Evt. salt

I en blender blendes ingredienserne til pestoen sammen. Smag den evt. til med salt. Pæren tilfører en dejlig sødme, mens både mynte og lime tilfører en let og frisk smag. Opbevar på køl indtil den skal bruges.

*Er cashewnødderne ikke bløde, udblød dem da enten i kogende vand i 10 minutter eller natten over.

 7 thoughts on “Farverig Socca – Hormonbalancerende, Vegansk & Glutenfri Regnbuemad”

  • Dét tror jeg , han vil elske, Jonna. Ikke kun smagen men også farverne. Det er simpelthen så lækkert at spise med øjnene også 🙂

 • Det lyder godt nok lækkert Anna. Jeg lider ligesom dig af endometriose…..og læser derfor også rigtigt meget om hormoner og stress og alt det som er vigtigt at være OBS på med det. Jeg har lige købt en pose Maca men må indrømme at jeg ikke er så super hugt på smagen. Har du nogle erfaringer med det?
  Jeg døjer selv en hel del med fødevare intolerance specielt lige op til min meno og jeg synes på alle måder at det er jungle at finde ud af hvad der madmæssigt giver mest ro i maven……og jeg synes ofte bønner og linser gør det værre selvom jeg virkeligt elsker det. Jeg ved ikke om det er noget du har kendskab til…..?. Hav en skøn dag….. Århus er dejlig i foråret…..der er så.mange dejlige steder som jeg alt for sjældent får besøgt eller set

  • Tusind tak, Lena! Sikke en dejlig besked at klikke ind til 🙂 Du kan tro, jeg også læser meget om hormonbalance, stress, optimale fødevarer og alt, der hører til. Jeg undgår også rødt kød, da det påvirker hormonerne. Ang. macaen blander jeg den som regel i mine morgenlattes eller smoothies. Det kamuflerer smagen. Ellers skal du næsten prøve ashwagandha eller reishi. Ashwagandha synes jeg ikke er lige så gennemtrængende i smagen 🙂 Og så er det begge stadig adaptogener, der tilpasser sig kroppens behov.
   Jeg lider også af forskellige intolerancer, jeg har dog aldrig mens, grundet min behandling for endometriose. Jeg spiser mange bønner og linser men kan godt få følelsen af, at det næsten sætter lidt for meget gang i maven. Er det noget lignende, du oplever?
   Du må også have en rigtig dejlig dag 🙂 Og ja, Aarhus er uden tvivl helt vidunderlig i foråret – og der er s å mange steder, som virkelig er et besøg værd 🙂

   • Hej Anna.
    Tak for svar……hehe..jeg har igennem min tid med smerter virkeligt oplevet hvad det vil sige at vænne sig til smagen af noget…jeg tænker, at jeg nok også vænner mig til smagen af Mcca med tiden…indtil videre har jeg primært blendet den i min cacao, men igen jeg skal lige vænne mig til bi-.smagen. Jeg får også behandling for min endometriose…men det tager desværre ikke alle smerterne og jeg bløder alligevel (selvom det er meningen at jeg ikke skal). Men jeg tænker at meget af det også hænger sammen med stress (jeg er alene med en lille dreng og har haft en del angst i mit liv). For hvis der er noget der får hormonerne “ud at skide” er det hvis det mentale er ubalance. Psyke og sind hænger unægtelig sammen. Jeg har prøvet at leve lidt ud fra fod map diæten uden på nogen måde at være restriktiv. Og det hjælper lidt, selvom det betyder farvel til mange af de ting jeg virkeligt elsker. Men igen ingen fanatisme…..jeg kommer fek.s. aldrig til at gå på kompromis med mine dadelkugler……og kunne leve af dem:0):0).:0)….
    Jeg synes du runder rigtigt mange gode emner, som jeg på alle måder kan nikke genkendende til. Og som jeg ofte tænker; Det må jeg undersøge nærmere eller indhente mere viden om.
    Må jeg skrive en privat besked/ mail til dig en dag?
    Og hvor køber du Aswagandha henne….her overvejet det op til flere gange…..men er ikke så super tryg ved at bestille det udenlands. Kunne også helt vildt godt tænke mig at få fingrene i collagen peptider til specielt matcha. Jeg kan godt få lidt kvalme af det hvis jeg drikker det om morgenen, så det vil sikkert hjælpe at tilsætte noget fylde..
    Men nu bliver dette vist også lidt rigeligt langt:0)

    En weekend anbefaling herfra mig er at tage ned på greenilicius i magasin, forkæle sig selv med en veganer burger og en pakke af deres bounty barer….jeg må indrømme at jeg er blevet lidt afhængig…specielt af deres Bountys:0):0):0)
    Så mangler Århus bare et sted hvor man kan få en god mælkefri Golden latte…ja tak:0)

    Kram herfra mig:0)

    • Kære Lena,
     Tusind tak for dine søde ord, det er dejligt at blive bekræftet i, at det man laver er brugbart 🙂
     Ja tak, det kender jeg alt til. Og smagen af maca er bare ikke god – men jeg k a n altså kamufleres – og heldigvis for det!
     Åh hvor træls med din behandling. Jeg har en hormonspiral og tager p-piller oveni, ellers bløder jeg også konstant. Tænk at der skal så mange hormoner til.
     Stress er virkelig noget, man skal passe frygteligt på med. Og det ved man jo godt. Men jeg kan godt se, at din cocktail kan fordre, at det er svært at undgå.. Har du prøvet at tage dig tid til at skabe nogle rutiner for dig selv? Enten om morgenen eller om aftenen, hvor du sidder stille for dig selv og enten reflekterer (og skriver ned), eller hvor du mediterer? Meditation er jo en problemløser af kaliber – det bruger jeg selv rigtig meget.
     Psyke og sind hænger virkelig unægteligt sammen, og når der er rod i hovedet, så er der også rod i kroppen. det kender jeg alt til. Når mit hoved er rodet, sætter det sig i min maven og så kan man selv forestille sig, hvad der kommer ud af det… Fodmap hart jeg også prøvet, men endometriose hænger ofte sammen med madallergier, hvorfor jeg nu spiser helt glutenfrit. Det har hjulpet mig, måske du skulle prøve det?
     Ashwagandha køber jeg primært på nettet. Amazon.de handler jeg ofte på, og der kan du finde på ashwadandha og kollagenpeptider. De har ofte en del produkter, der i forvejen ligger på deres lager i Tyskland og mange af disse er der gratis fragt på, hvis man køber for over 29 Euro. Det kan hurtigt komme op på, når man køber helseprodukter :-O
     Åh jeg har været på Greeniliceious i efteråret sammen med min mor i efteråret. Det var simpelthen SÅ lækkert! De kunne tilmed lave en vegansk wrap – der var jeg solgt! TAK for din anbefaling – det må betyde, at jeg snart skal derned igen 🙂

     Du må hellere end gerne sende mig en mail på annaellegaard@live.dk! Vi kan også mødes over en matcha (eller en golden latte, som du siger, hvis den ellers er til at finde 😉 ) en dag – det er dejligt at udveksle erfaringer 🙂

     Jeg arbejder faktisk i øjeblikket på et indlæg om endometriose og hvad, man kan selv kan gøre. Det håber jeg, du vil synes om 🙂

     Weekend – og solskinskram herfra 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Translate »