Intentionel taknemmelighed – Hvad, hvorfor & hvordan?

Intentionel taknemmelighed – Hvad, hvorfor & hvordan?

Taknemmelighed har fyldt en stor del af mit liv de sidste år. Så meget at jeg designede og producerede mine egne taknemmelighedsdagbøger, som jeg bruger i flæng, én efter én, 100 sider ad gangen. Jeg har praktiseret taknemmeligheden, været opmærksom på den, taget hånd om den og ladet den fylde meget. Det lyder måske overvældende; det er det dog ikke. Faktisk langt fra. På Instagram lagde jeg en video op, hvor jeg kort forklarer hvordan.

STARTEN PÅ MIN PRAKSIS MED INTENTIONEL TAKNEMMELIGHED
Da jeg flyttede tilbage til min mor i Horsens sidste år i august, efter et brud med min daværende kæreste, var jeg kommet så langt ned i et hul, at jeg ikke anede, hvordan jeg skulle trække mig selv op igen. På overfladen var jeg mærket, men glad. Jeg  fandt hurtigt ro hos min mor og med min situation. Dog stod jeg over for nogle store udfordringer; nemlig dem, der gik ud på at få samlet mig selv sammen igen. For efter næsten 11 år med en spiseforstyrrelse tricket af en skiulykke, som min far kom ud for i 2007, et to år langt, og set i bakspejlet; decideret usundt forhold, hvor jeg i dén grad mistede mig selv og et brud med alt det, jeg alligevel havde opbygget: et hjem, et liv i en anden by, nye mennesker og nye måder at begå mig på, var jeg pillet fra hinanden. Jovist hang jeg stadig sammen, dog følte jeg, at jeg var ved at smuldre, den dag jeg flyttede hjem.

Alligevel formåede jeg at tørre limen. For det var den, der fik mig til at komme videre. Limen var mine tanker; mit hoved, og de beslutninger jeg tog for mig selv. Jeg begyndte at praktisere min taknemmelighed endnu mere. Være mere opmærksom på de helt små ting, som i realiteten gjorde en stor forskel. Jeg satte mig intentioner for året ud, og en af dem lød således: “Vær opmærksom på dig selv. DIG. Det d u vil, dét, der gør dig glad og det, der giver mening for dig. Det, der gør dig rask og det, der gør, at du igen kan kende dig selv“.

Denne intention skulle vise sig at være den vigtigste, jeg nogensinde har sat for mig selv. Min spiseforstyrrelse stoppede ikke med det samme, men det gjorde dét, jeg selv gjorde for at vedligeholde den. Tre måneder efter, jeg var flyttet hjem, havde jeg ingen tilbagefald haft og heller ingen intentioner om det. Mit tankesæt have ændret sig, fordi jeg var opmærksom på mig selv på en helt anden måde, end jeg førhen var formået at være.
I takt med dette praktiserede jeg ubevidst det, jeg i dag kalder intentionel taknemmelighed – eller intentional gratitude. Jeg ved ikke, om der findes noget, der hedder det. Om der er et ‘blueprint’. Men det er der for mig, og jeg behøver ikke en professionel betegnelse eller beskrivelse af noget, hvis det virker. Og virkede gjorde det – og gør det stadig.

taknemmelighed

MIN INTENTIONELLE TAKNEMMELIGHED
Denne intentionelle taknemmelighed har jeg praktiseret lige siden. Den er blevet en fast bestanddel af mit morgenlige (og sommetider aftenlige) ritual, hvor jeg, efter at have reflekteret natten over, skriver de ting ned, som jeg er taknemmelig for i min egne Gratitude Journal. Den er ikke som sådan lavet til formålet at praktisere intentionel taknemmelighed, blot gør jeg mig selv opmærksom på, på første side, hvad jeg vil fokusere på. Der er ingen retningslinjer, der er ingen tidsbegrænsning på, og der er intet, der er hverken for stort eller for småt.
I dag praktiserer jeg min taknemmelighed i tråd med min nuværende intention: “elsk dig selv, gør det, der gør dig glad og lev det liv, du gerne vil leve“. Herved retter jeg nu, og rettede ubevidst førhen, mit fokus mod mig selv. Det vil i al sin enkelthed sige, at jeg retter min taknemmelighed indad. Jeg vender ganske enkelt blikket ind i mig selv, når jeg kigger efter min daglige taknemmelighed.

DEN UKENDTE GEVINST
Hvad jeg ikke vidste, da jeg begyndte på det, men som først er gået op for mig for få måneder siden er, at det har været en fantastisk og helt enorm hjælp for mig selv. Ikke blot i forbindelse med det, jeg stod over for, men også i forbindelse med at finde de gode ting i det – de gode ting inden i mig som gør, at jeg ved, jeg er på rette vej. Jeg har rettet min taknemmelighed mod mine intentioner, og i og med de intentioner har ‘været inden i mig selv’, har udbyttet været uforventet vidunderligt. Jeg har fået ‘bygget mig selv op’ igen, så at sige. Min selvtillid og ikke mindst min tro på mig selv er kommet tilbage, efter at have været uden for rækkevidde de sidste to år af mit liv. Mit selvværd er højere, og mine drømme er blot blevet større. Hvorfor? Fordi jeg retter fokus indad og finder de g o d e ting i mig selv. Fordi jeg anerkender mine styrker og mine svagheder, fordi jeg kigger efter de ting, der gør mig stærkere og de ting, der ser lyse ud. Der vil altid være et mørke, men fokuserer du på lyset, vil lyset vise sig.

Bevares, jeg bor stadig hjemme hos min mor. Jeg er i øjeblikket i et vikariat på det museum, hvor jeg er tilknyttet på fjerde år. Jeg mangler stadig en bolig, en fast job, en ordentlig indtægt og mit eget space til at udnytte mine kreative evner i et køkken. Alt andet lige er det det, jeg allerhelst vil: lave kreativ og sund mad og eksponere det for et publikum, som drager nytte af det. Og det tror jeg på, nok skal lykkes mig. For min tro på mig selv er vendt tilbage takket været den intentionelle taknemmelighed, og kun jeg selv sætter grænser for, hvad mine intentioner skal være fremadrettet.

*Der er, forhåbentligt selvsagt, ingen regler og retningslinjer for, hvilke intentioner man kan praktisere sin taknemmelighed mod. ALT står åbent, alt har sin ret, så længe du vil det. 5 thoughts on “Intentionel taknemmelighed – Hvad, hvorfor & hvordan?”

 • Kære Anna.
  Tak for et meget ærligt og inspirerende indlæg. Jeg vil tage din intentionelle taknemmelighed til mig. Jeg skriver selv min taknemmelighed ned hver dag og jeg kan forestille mig at det har endnu større effekt, hvis man gør det på din måde. Det vil jeg se frem til.
  Mange hilsner
  Kirsten

  • Kære Kirsten,
   Tusind tak for dine søde ord. jeg er glad for, at du finder det inspirerende – og ikke mindst at du vil prøve kræfter med intentioner taknemmelighed. Det giver bare s å meget igen!

   Rigtig god weekend,
   Kh Anna

 • Du er en kæmpe inspiration! Jeg vil til at skrive en gratitude journal. Tusind mange gange tak for dit positive sind :0)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Translate »