Alenetid – 5 tips til mere alene – og kvalitetestid

Alenetid – 5 tips til mere alene – og kvalitetestid

Når man, som jeg, bor hjemme hos sin mor (i en alder af 29, vel at mærke), kan tiden til mig selv presse sig voldsomt på. Jeg elsker mit eget selskab og er mere end dygtig til at bruge min tid fornuftigt, når jeg er alene; jeg sysler med små projekter, med eksperimenter i køkkenet og ikke mindst med min passion for taknemmelighed. Det udmønter sig ofte i flere projekter, og netop et sådan er jeg ved at stable på benene i øjeblikket.

Den hurdle jeg dog ofte møder er, at jeg har for lidt alenetid. For lidt tid til mig selv, til at stå op 05.30 og få det bedste ud af min morgen, inden jeg triller på arbejde lidt i 10. Morgenstunden er for mit vedkommende det bedste tidspunkt for min produktivitet; det er her, jeg tænker klare tanker og her, jeg virkelig nyder at vågne med solen og nyde en kop kaffe eller en god matcha efter meditation og yoga-stræk.

Finten er imidlertid, at jeg har svært ved at stå så tidligt op. Min mor er en rigtig natteravn, og det har jeg i dén grad også været. Heldigvis har jeg dog formået at vende min døgnrytme i forbindelse med, at jeg er startet i et vikariat på det museum, hvor jeg har efterhånden har været tilknyttet i lidt over 3 år.
Netop derfor har jeg implementeret forskellige former for alenetid i løbet af dagen, hvor jeg i høj grad fokuserer på mig selv og dét, jeg nyder eller føler behov for at gøre. Her får jeg bedre opfyldt mit behov for blot at være mig, og lige nu, hvor der ikke er megen alenetid i køkkenet, har jeg forsøgt at søge roen både ude og hjemme og har konstateret, at det med succes kan fungere.

Jeg har samlet nogle stykker af de ting, jeg ynder at begive mig ud i, når jeg føler behov for tiden til mig selv, og som jeg synes er nemme at implementere i en dagligdag, hvor alt gerne skal gå op i en højere enhed.
Ydermere har målrettetheden og ikke mindst bevidstheden omkring min alenetid resulteret i en højere kvalitet, idet min alenetid nu er så koncentreret, at kvaliteten af den ganske enkelt er blevet bedre.

Prøv dig frem i forhold til, hvad der virker for dig. Det eneste jeg lover er, at det gør underværker for en som mig, som har brug for alenetiden blot i selskab med mig selv – til at lade mit æteriske sind vandre og til at fordybe mig i projekter, hvad end disse måtte bestå af at afprøve nye opskrifter, afprøve nye idéer til bøger eller blot at nyde roen og tænke tanker.

alenetid

FEM TIPS TIL MERE ALENETID

1

Bor du sammen med din kæreste, din mor eller en ven/veninde, kan der ligge en udfording i, at man ofte er hjemme på samme tid. Se om du ikke kan skabe dig din egen lille nook, din hygge -, yoga -, meditations – eller læsekrog, hvor du kan snuldre hen, når du trænger til alenetid.

Aftal evt. med vedkommende, du bor sammen med, at mellem klokken xx og xx, har du brug for alenetid (måske med lidt i ørerne). Det er mere end okay at tale om, og som regel er der respekt for hinandens forskellige behov.

2

Gå en tur. Hvis du, ligesom jeg, elsker at sysle med småting i dit eget hjem, kan en gåtur gøre underværker. Jeg går ofte uden musik, og har jeg noget i ørerne, er det som regel en inspirerende podcast, som gør mig klogere og rigere på inspiration. Om du går i rask tempo eller ej, er blot det at få blæst hoved og krop igennem en vidunderlig måde at koble af på og i bund og grund skaber det grundlag for virkelig at nyde din alenetid.

Jeg går selv mindfulde gåture, hvor opmærksomheden er i fokus; både den jeg mærker indefra, men også den, som jeg søger i de omgivelser, jeg går i. Det er balsam for sjælen og du vil med garanti være springfyldt med inspiration eller aha-oplevelser, når du finder vej hjem igen – og dermed have din alenetid vinget af for dagen.

3

Alenetid kan i realiteten nydes sammen med andre – eksempelvis på dit lokale bibliotek eller på din yndlings café.
Om du tager en bog under armen, din computer, lektier eller om du blot trænger til at sidde og nyde en kop kaffe, er det en god måde hvorpå at skrue op for din tid med dig selv.

Jeg ynder ofte at tage et sted hen, hvor jeg kan ‘være i fred’, om det er på café eller på mit bibliotek, nyder jeg, at jeg kan sidde i dyb koncentration og få noget af det fra hånden, som har været presserende – eller som ovenfor: hvor jeg kan sidde og skrive mine tanker ned i en af mine mange journals.

4

Selvfølgelig er jeg fortaler for kunsten, og selvfølgelig vil jeg proklamere, at en af de bedste former for alenetid er den, man får på et museum. Her kan man gå rundt i fred og fordragelighed, her er der plads til refleksion og fordybelse og til, at tiden kan stå stille. Her behøver man intet selskab, for kunsten og dine tanker er selskab nok i sig selv.

Er du ikke meget for kunst eller for museer generelt, vil jeg alligevel anbefale dig at give det en chance. På museer og gallerier findes der nemlig ofte en ophøjet ro, som er svær at finde andre steder. Med denne i baghånden kan der lades op, tænkes tanker og der kan eksistere elementet af blot at være. Og dét er ind imellem rart.

5

Stå op med solens stråler. Som jeg skrev foroven, elsker jeg at stå op med solen. Her får jeg nemlig mulighed for at være helt mig selv og for at gøre lige præcis det, jeg gerne vil. Jeg mediterer, laver nogle gode yogastræk for at få kroppen i gang, drikker enten en god kop kaffe eller en god, grøn matcha for derefter at tage fat på det, jeg synes, jeg gerne vil have fra hånden. Det er en vidunderlig måde at starte dagen på – og denne form for morgenstund har i særdeleshed guld i mund.1 thought on “Alenetid – 5 tips til mere alene – og kvalitetestid”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Translate »