Tid til te – Mine yndlingsteer

Tid til te – Mine yndlingsteer

tete
Den bedste tid på dagen er for mig klart morgen og formiddag. Også her om søndagen, hvor jeg altid er i fuld sving i enten køkkenet eller på badeværelset med små projekter. På dette tidspunkt af døgnet er jeg i særdeleshed produktiv, mine tanker klare, jeg har ro til fordybelse og min krop er afslappet. Jeg ved ikke noget bedre end at stå tidligt op for at gå i gang med noget af det, jeg allerhelst vil bruge tid på; nemlig fordybelse; at lave mad og bage lækre sager i køkkenet, lave naturlige, hjemmelavede produkter til huden, at skrive både her og i mine dagbøger – og ikke mindst at fælde mine idéer ned. Det er her, jeg får lavet allermest og her, jeg hurtigt går i køkkenet, hvis der er noget, jeg gerne vil lave eller prøve af. Mine morgener og formiddage er guld værd – ligesom mine eftermiddage er det, når jeg slår mig ned med en kop friskbrygget te og en bog, mere skrivning eller blot refleksion og tid til indre fordybelse.

Om morgenen er jeg i gang, også når jeg skriver, for det er her, mit hoved kører på højtryk og her, jeg får allermest fra hånden. Det kan vare til langt ud på eftermiddagen, hvorfor det er en fryd at sætte sig med en kop te med honning. Og gerne en del af slagsen. Her slapper jeg af, både i hoved og i krop, og mine tanker får enten lov at vandre eller til at gå i stå for en stund. At smække mig med en kop te kan være tilnærmelsesvis meditativt for mig. Det er for mig med teen, som det er med mange andre ting, man gør til ritualer; at jeg forbinder både duften, smagen og blot tanken om at sætte mig med en kop, med dagens mest værdifulde afslapning, som jeg nyder til fulde – inden forberedelsen til aftensmaden tager over.

te

For blot et års tid siden var jeg ikke den store tedrikker. Tværtimod. Jeg fik i ny og næ en kop, hvis jeg blev fra budt og lavede gerne en enkelt om aftenen til at falde ned på. I dag er jeg en langt større tedrikker, end jeg nogensinde har været før. Min ene kop morgenkaffe skifter jeg helst ikke ud, dog sniger der sig gerne 3 – 4 kopper te ind i løbet af dagen – noget jeg virkelig holder af. Mine veganske superlattes skiftes heller ikke ud, hvis jeg er hjemme til at lave dem, for de er fyldt med gode, sunde og boostende ingredienser, som både krop og hoved nyder godt af. Hvis jeg dog er ude, erstatter jeg gerne både kaffen og mine superlattes med teen. Og vand. Som jeg heldigvis er blevet bedre til at drikke mere af (jf. mine intentioner for 2018, tsk tsk…).

Jeg har med min store forkærlighed for te efterhånden fundet en hel del af slagsen, som jeg er helt forfalden til, og som jeg gerne vil dele med jer. Måske sidder der en tedrikker (eller sågar en teelsker) derude, som vil nyde godt af er par tips, for ind imellem kan man ‘get stuck’ i den samme te – for bare at blive træt af den. Jeg skifter mellem lidt forskellige varianter og orienterer mig nøje omkring, hvilke der indeholder tein, så jeg kan nyde dem om aftenen, og hvilke jeg kan drikke i løbet af dagen. Selv om eksempelvis hvid te ikke indeholder megen tein, er det alligevel nok til at holde mig vågen om i de sene timer, hvis den drikkes efter aftensmad. Derfor køber jeg te specifikt til mine aftener og nyder dem kun på dette tidspunkt af døgnet – netop for at have lidt at variere imellem.

Og med det kommer her 6 af mine absolutte yndlingsteer; teer jeg har fundet gennem det sidste års tid; nogle har aldrig sluppet deres tag, mens andre er blevet skiftet ud til fordel for en bedre. Der følger lidt info, da nogle af teerne udelukkende er baserede på urter, hvis egenskaber man ikke skal underkende. Ud over det smager de følgende ‘yndlingsteer’ vidunderligt og gør jeg godt for både gane og sind. Ganske simpelt en win win situation af den helt rigtige slags.

te

Fuldmåne te, Chaplon
Fuldmåneteen fra Chaplon er en af de teer, jeg tyer til, når eftermiddagen nærmer sig. Den er tilsat citrongræs og lidt lakrids og efterlader en smag af morgenfrue, citrus og en eftersmag, der er sød og lang. Jeg tilsætter en tsk honning for at søde den en anelse mere, dog er teen kølig i sig selv, så har man en sød tand, vil denne klare den værste trang. Jeg er vild med den opkvikkende smag og den varme, som denne te byder på, og særligt på kolde dage er den eminent. Tilmed mer den helt vidunderlig som iste med eller uden honning.
1 stor tsk rækker til en kop (2 dl), så brygges der te til 4 i en glaseret tepotte som denne (som jeg lige har erhvervet mig), tilsættes der 4 tsk løs te til filteret.

Cool herbal, A. C. Perchs
Jeg fik et tip af min veninde omkring denne lækre te, som jeg købte hvis A. C. Perchs i Aarhus. Den er udelukkende lavet på urter, hvorfor den er fri af tein of dermed af det stof, som forveksles med koffein. Jeg laver den gerne om aftenen, når jeg slumrer lidt hen og slapper af, tilsætter en tsk honning og nyder den, som den er. Den er også fremragende, hvis der tilsættes et par skiver ingefær og lidt citron, som med fordel kan fiskes op efter nogle minutter.
Lad teen trække i 7 minutter i 100 grader varmt vand.

Æble kvæde med gojibær, Kaffe & The Huset
Jeg faldt over denne te en dag, jeg var i Odense og pludselig fandt mig selv i verdens sødeste ‘alley’ i verdens sødeste tehandel. Næsten som at være med i Harry Potter – en lille drøm, der gik lidt i opfyldelse i november måned, hvor der allerede var pyntet godt til jul i Odense midtby. Jeg har aldrig været vild med kvædet, men denne med både æble og gojibær er væsentligt bedre end dem, der ikke indeholder gojibær. Jeg troede egentligt ikke, at de gjorde sp stor en forskel, men det gør de og hurra for det – for denne er en af de teer, sammen med Caplons Fuldmånete, som jeg drikker allermest i løbet af dagen.
Godt nok fås denne te ikke på Kaffe og The Husets hjemmeside, dog har jeg spurgt mig til, om den kan sendes – og det kan den. Win win.

Frisørens te, Mokka T
Denne te er nok lidt af en kult én af slagsen efterhånden. Jeg kender knap én, der ikke har kendskab til Frisørens te – og som tilmed elsker den. Den er dejlig frisk grundet mynten, og dejlig sød grundet lakridsroden. Tilmed er den udelukkende lavet på urter, hvorfor den egner sig perfekt til de sene timer på døgnet, hvor jeg i al fald ikke skal indtage for megen tein.

Hvid tempel te, A. C. perchs
Denne har jeg for nylig opdaget – også efter en anbefaling fra en veninde, som var helt forfalden til den. Det forstår jeg fulde, særligt efter jeg ikke blot har smagt den hos hende men har fået købt den selv. Det er en te fuld af dejlige og sommerlige aromaer såsom jordbærstykker, papayastykker, abrikos, passionsfrugt, ribs, kirsebær, ananas og orangeskal. Behøver jeg at sige mere?
Den trækker i 7 minutter i 80 grader varmt vand og er efterfølgende helt vidunderlig. Som sædvane tilsætter jeg honning, men i denne kommer jeg blot 1/4 tsk i, da den i sig selv er både smagsfuld og sød.

Grøn måneskinste, The & Idé
Den grønne måneskinste er en mild og velafbalanceret te. De røde safranblomster tilfører ikke blot smag, men ligeså en fin detalje til den tørre te. Teen i sig selv har ikke megen smag, dog er det her mere den grønne te, jeg er interesseret i, da den indeholder en her del antioxidanter. Ligeså er den helt vidunderlig, hvis jeg har lyst til noget varmt uden for megen smag. Jeg drikker egentligt ikke denne te så ofte, dog nyder jeg i fulde drag, når jeg endelig gør og nyder at den er “længe på lager”.
Desværre har butikken ingen hjemmeside, dog skulle de gerne have butikker i både Horsens, Fredericia og Odense.

Hvornår ligger jeres hyggetidspunkt på dagen? Der hvor I falder ned, reflektere og blot lader hovedet slappe af? Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Translate »