Superfood: glutenfri & antiinflammatoriske sesamknækbrød

Superfood: glutenfri & antiinflammatoriske sesamknækbrød

Jeg elsker et stykke knækbrød med avocado og granatæblekerner, og allermest elsker jeg dem, jeg selv bager. Særligt dem med superfoods. Derfor ryger der ofte en ordentlig portion i ovnen her hjemme, så jeg har knækbrød til mellemmåltiderne og ligeså sommetider til frokost. Jeg har bagt knækbrød så længe jeg husker, og disse gluten knækbrød med ramsløg har blandt andet været en favorit i mange år. Ligeså har paleoknækbrød med gode fedtstoffer været favoritten, og selv om de knækker let grundet den manglende mel, er de så vidunderligt lækre med lidt avocado eller en god gang hjemmelavet humus.

Disse superfood knækbrød bager jeg som sagt ofte. De er fyldt med gode fedtstoffer, omega-3-fedtsyrer og ikke mindst gurkemeje; min favorit helsetrend i øjeblikket, som jeg tilsætter både veganske gryderetter (find dem her og her), diverse lattes, blandt andet denne golden milk med ashwaghanda og tilmed disse ispinde og denne smoothie.
Du må gerne kalde mig en helse-wellness tosse, for det er jeg måske nok. Dog husker jeg det, jeg lever efter: nemlig at holde balancen, så der ikke kun sniger jeg grønt og godt ind, men ligeså denne syndige brownie. Haps.

Vi skal tilbage til superfood knækbrødene med den lange titel. For de er også gode uden at være hverken grønne eller søde. Der er tilsat en hel del fra mit superfood pantry, heriblandt gurkemeje, chia – og hampefrø, koldpresset rapsolie, sesamfrø og hørfrø. Gærflagerne er tilsat for smagens skyld, som giver et twist af ost til knækbrødene. Ikke dårligt. De er endda veganske, hvorfor en laktoseintolerant som mig er glad for gærflagernes egenskaber.

GLUTENFRI, ANTIINFLAMMATORISKE SUPERFOOD SESAMKNÆKBRØD

2,5 dl groft boghvedemel
3 – 4 spsk gærflager
0,2 dl hørfrø
3 tsk gurkemeje
1 tsk himalaya salt
0,8 dl sesamfrø
0,5 dl chiafrø
0,5 dl hampefrø
1/2 tsk glutenfrit bagepulver
5 spsk koldpresset rapsolie
1,5 dl lunkent vand

SÅDAN GØR DU

Bland alle tørre ingredienser i en skål, mix dem godt og tilsæt så de våde: vand og olie. Rør godt i dejen (som bliver til ca. 2 – 3 plader knækbrød afhængig af tykkelsen). Læg nogle spiseskeer ud på et stykke bagepapir og læg endnu et stykke ovenpå. Rul dejen ud mellem de to lag bagepapir med en kagerulle. Den skal gerne være blot nogle millimeter tyk.
Herefter skærer du, med en skarp, god køkkenkniv, knækbrødene ud i firkanter, inden de kommes i ovnen.

Bag dine superfood knækbrød i 17 minutter nederst i ovnen ved 180 grader varmluft. Herved undgår du, at de bliver brændte på overfladen. Hver en ovn er selvfølgelig forskellig, så prøv dig lidt frem. Måske skal dine knækbrød kun have 15 minutter – eller måske skal de op at have 19. Knækbrødene i midten af pladen skal gerne være både, hvid du lige mærker på dem, og kanterne gerne lysebrune.

Bruger du ikke dejen inden for ca. 30 minutter, kan du med fordel tilsætte lidt ekstra vand, når du igen skal bruge den. Både chia – og hampefrø suger nemlig en del vand, hvorfor dejen vil blive tør og dermed falder fra hinanden, når den skal rulles ud.

SUPERFOODS

Gurkemeje, som indeholder stoffet curcumin, bidrager til sårheling, virker forebyggende mod leddegigt og knogleskørhed, dæmper inflammation, holder huden sund grunden den antioxidative effekt, forbedrer immunforsvaret og sidst reagerer stoffet med en række proteiner, som blandt andet hæmmer udviklingen af cancerceller. Efterhånden er dette gule pulver (og rodenligeså) kendt som en superfood, grundet de mange egenskaber. 

Ligeså er der tilsat chiafrø, som består af 20% omega-3 fedtsyrer og er en rig kilde til B-vitaminer og mineraler som calcium, magnesium, zink, fosfor, mangan og jern. Desuden er det efterhånden en gængs opfattelse, at chiafrøene står som et godt supplement til en god fordøjelse, ligesom denne opfattelse ligeledes hersker i forhold til hørfrøshots.

Og hampefrø, som er fyldt med store mængder essentielle fedtstoffer, faktisk indeholder de 45% og tilmed også 45% protein. Ligeså tilfører hampefrøene en her del fibre, som er vigtige for vores fordøjelse og vores mæthedsfølelse. Hampefrøene er ligeledes en af mine favoritter hvad angår superfoods, idet de mætter længe og har en nøddeagtig smag. Ligeså knaser de ikke, men tilfører alligevel lidt bid til både smoothies og yoghurt. 

Den koldpressede rapsolie er rig på omega-3-fedtsyrer og egner sig godt til bagning af brød og knækbrød, hvorimod den billige, varmepressede rapsolie, egner sig til både tegning og bagværk.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Translate »