Koldthævede surdejsboller – lavet uden røremaskine

Koldthævede surdejsboller – lavet uden røremaskine

surdejsboller
Disse lækre boller er mit første forsøg med surdej. Sikke et første forsøg! Jeg lavede min surdej 11 dage før, jeg brugte den, holdt godt øje, vejede og vurderede situationen og rørte med usikker hånd i den et par gange om dagen. Mit patentglas så frygteligt ud, da surdejen var kommet op over siderne og var tørret ind. Ikke desto mindre begyndte den stille og roligt at boble, dufte syrligt og til sidst skille, så den lå i to lag; et forholdsvis gennemsigtigt lag med surdejen under.

Jeg husker, at vi folkeskolen havde en kage, der hed Herman. Herman gik på runde, og når man fik ham, skulle man tage en del af ham og blande i en opskrift, således han blev til et kagebrød. Hvad jeg ikke vidste dengang var, at Herman var en surdej, og bare duften af den surdej, jeg for nylig lavede, mindede mig så grueligt om Herman. Dengang syntes jeg, at han stank, men i dag kan jeg se fordele i denne stank, som blot bidrager til en god struktur, en bedre skorpe og en bedre fylde.

Jeg bagte så surdejsbollerne (med min egen Herman) og tog udgangspunkt i en af mine bedste opskrifter på hjemmebagte boller. Dem troede jeg indtil for nylig, var de bedste, jeg havde bagt, men jeg tog fej. Disse surdejsboller er nemlig lige dét bedre. Skorpen deler sig smukt, ligesom surdejsbollerne hos bageren, og indeni er de bløde, en anelse seje, som surdejsboller skal være, og fyldt med fine små lufthuller. Jeg er sikker på, at øvelse gør mester, dog er jeg mere end godt tilfreds med dette udfald.
Min mor var helt oppe i skyerne over både smag og struktur, og ligeså var jeg. Det endte med, at vi sammen satte os og nød en god morgenmad med nybagte boller, blåbærmarmelade og en god kop kaffe. En helt perfekt morgen hvis du spørger mig.

Jeg bagte en halv portion, da jeg ganske enkelt ikke skulle bruge flere boller. Du kan spæde op, gange og dividere for en større portion. Surdejen lod jeg stå i 11 dage, jeg tog udgangspunkt i Meyers opskrift, tilpassede den efter, hvad jeg havde i skabene, hvilket blev til denne grundsurdej:

GRUNDSURDEJ

3 dl vand
1 dl ølandshvedemel
2 dl groft grahamsmel

Bland ovenstående og hæld massen på et patentglas. Lad glasset stå på køkkenbordet blot med låget lagt over, så det stadig står åbent. Rør i din surdej et par gange om dagen og duft ikke mindst til den. Efter nogle dage vil den begynde at boble lidt, dufte syrligt og senere i forløbet vil den begynde at skille. Rør den blot sammen og lad den blive stående. Når de 10 – 11 dage er gået, kan du bage dine boller med surdejen.

MINE BEDSTE KOLDTHÆVEDE SURDEJSBOLLER

0,5 dl vand
ca. 20 g gær
4 spsk ahornsirup (eller honning for en ikke-vegansk udgave)
0,5 dl grundsurdej
0,5 dl græskarkerner + ekstra til topping
1 spsk salt
350 g groft grahamsmel
200 g hvedemel

Opløs gæren i vandet, tilsæt ahornsirup, grundsurdej og halvdelen af melet. Tilsæt da salt* og resten af melen. Rør dejen i ca 10 minutter – enten i hånden eller på røremaskine. Lav evt. en glutentest, hvor du tager noget af dejen op og hiver i den. Strækker den sig fint og bliver papirstynd, er den færdig, gør den ikke og går i stykker, så giv den da et par minutter mere med omrøring.**
Læg et klæde over skålen og lad den stå køligt natten over, gerne i køleskabet. 
Næste morgen (eller 8 – 12 timer efter) tændes ovnen på fuld skrue. Mens ovnen varmer lægges bollerne på et stykke bagepapir med to skeer. Pynt med græskarkerner.
Skru dernæst ned til 225 grader varmluft, sæt bollerne ind og bag dem i 15 minutter. 

Servér enten med det samme og nyd de lune boller, eller lad dem afkøle og nyd dem senere. 

* Tilsæt først salt efter du har tilsat mel. Tilsættes salt sammen med gæren, mister gæren sin funktion, da salten ophæver den.
** Jeg ejer ikke en røremaskine, hvorfor alt her hjemme bliver æltet, rørt sammen, vendt og drejet ved hjælp af håndkraft.

surdejsboller

God, dejlig fredag og god weekend!Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Translate »