Vild med vin – let & liflig hvidvin

Vild med vin – let & liflig hvidvin

Det er fredag, og hvad er en fredag aften uden et glas velsmagende hvidvin og et dejligt måltid? Jeg elsker tiden til maden og ikke mindst tiden til at nyde den i selskab med et godt glas og godt selskab. Det behøver ganske vist ikke blot at gøre sig godt om fredagen, det kan ligeså vel være en mandag, en onsdag eller en hyggelig, kold søndag.

Jeg er ikke ekspert på vin, tværtimod, hvorfor jeg gerne vil lære noget mere om netop vinens verden jf. mit indlæg om mine intentioner for 2018. Jeg ved dog, hvad jeg kan lide, og jeg ved, hvad jeg skal spørge efter hos vinhandleren. Allerede der er jeg nået langt, for det første man kan starte med, når man gerne vil gøre sig klogere på vin er, hvad der fanger både næsen og ganen. Som Prins Henrik så fint har udtalt det, så skal maden både behage øje, næse og gane – og lige netop sådan har jeg det ligeså med vin. Jeg har en hang til let og liflig hvidvin, som ikke blot akkompagnerer lette retter men som ligeså kan nydes i solen, som en god terrassevin, med lukkede øjne så sanserne rigtig får frit spil.

Hvis du er lige så vild med vin som jeg, og du sukker efter en vin til at lysne en grå dag op, til en let spaghetti vongole, en hyggelig sammenkomst med familie og venner eller blot til at nyde på terrassen, når foråret byder sig (såvel som i solens stråler i lænestolen mens kulden trænger sig på), så læs med her. Jeg har nemlig fundet en række hvide vine, som jeg elsker…

vin
Sancerre Blanc Domaine Jean-Paul Ballard 2016

Drue: Sauvignon
Land: Frankrig
Område: Loire, Sancerre
Duft & smag: Denne Sancerre har en flot, klar og grønlig farve, som både ser og dufter indbydende. I næsen finder man nemlig nuancer af hvide ferskner og grape, som, i samspil med smagen, som er meget fyldig og dog meget frugtrig med sarte nuancer af mandler, citrus of hyld i eftersmagen, udgør en elegant og harmonisk vin.
Servér den til: Jeg elsker denne vin til en let anretning i form af en let pastaret med fisk eller skaldyr. Desuden gør den sig fortrinligt blot som aperitif og endda til lette oste med kiks.
Hvor finder jeg den? Lige her.

Domaine Gibault Sauvignon Blanc 2016
Drue: Sauvignon blanc
Land: Frankrig
Område: Loire, Touraine
Duft & smag: Denne vin har en helt utrolig dybde og smuk ravgul farve, hvilken er helt underfundig. I næsen finder man noter af hyldeblomst, mens man i smagen finder en renhed, en friskhed og en helt utrolig cremet dybde. Jeg fik denne vin i januar måned i år, da jeg bestilte den på en hyggelig restaurant, da jeg var i Maastricht. Det var en af de bedste aftener, jeg længe havde haft; alene med vidunderlig gang ravioli akkompagneret af denne fyldige, lækre, smækre vin. Den er i øjeblikket nummer 1 på min top tre over hvidvine, trods Villa Wolf’en længere nede har domineret førstepladsen i godt to år. Denne Domaine Gibault blev, i årgangen 2012, kåret ved Concours Mondial du Sauvignon Blanc som World’s Best Sauvignon Blanc under 10 Euro . og man forstår hvorfor.
Servér den til: Fisk og skaldyr i alle afskygninger. Denne vin klarer både lyse, lette og fede fisk, idet den er så fyldig i sig selv. Og vil vove at påstå, jf. min kulinariske oplevelse i Maastricht, at den ligeså gør sig vidunderligt til denne ret.
Hvor finder jeg den? Lige her.

Errazuriz Sauvignon Blanc Single Vineyard Costa, Vina Errazuriz 2015
Drue: Sauvignon blanc
Land: Chile
Område: Aconcagua Costa
Duft & smag: Duften i denne vin er frisk med noter af krydderurter og citrus. Duften er mineralsk, hvilket jeg er helt forfalden til. I smagen findes en god syre, som afbalancerer frugten; her der særligt lime og citrus i spil. I smagen findes ligeså en kompleksitet, hvilket jeg definerer ved, at vinen ikke er “kedelig” at drikke. Den vækker sanserne som jeg mener, en god vin bør gøre.
Servér den til: Lys fisk og skaldyr; evt. rødspætte eller ovnbagt kulmule.
Hvor finder jeg den? Lige her.

Horgelus Colombard-Sauvignon 2017
Druer: 75 %Colombard og 25% Sauvignon Blanc
Land: Frankrig
Område: Côtes de Gascogne, Sud-Ouest (eller Sydvestfrankrig)
Duft & smag: Vinen her betegnes som frisk og lækker, hvilket jeg bestemt vil sige, at den er. Der er noter af eksotiske frugter, citrus og hvide blomster, som afbalancerer den perfekt til forårs – og sommermad.
Servér den til: Forret af pocherede æg med hvide asparges, en let salat med laks og grønne asparges, som aperitif eller til andre fisk – og skaldyrsretter. Desuden er dette en perfekt terrassevin til en god pris.
Hvor finder jeg den? Lige her.

vin
Calvet Vouvray Beau Rocher Chenin Blanc 2016

Drue: Chenin Blanc
Land: Frankrig
Område: Loire
Duft & smag: En fyldig vin er denne med en god krop. Det vil sige, at den er dejlig rund og ikke kantet, som nogle vin kan være. Syrebalancen er god og den lange eftersmag af honning indbyder blot til en længere nydelse. denne vin er helt vidunderlig til nedenstående retter, dog vil jeg påstå, at den gør sig ufatteligt godt til tapas og charcuterie, hvis der (også) skal serveres hvidvin.
Servér den til: Charcuterie med pølse, italiensk pålæg som parma og bresaola, en god hjemmerørt pesto, ost og paté. Eller til asiatisk mad såsom ramen eller en klassisk asiatisk nudelsuppe. Eller tilmed til fisk og spansk tapas.
Hvor finder jeg den? Lige her.

Weingut J. L. Wolf Villa Wolf Pinot Gris 2016
Drue: Pinot gris
Land: Tyskland
Område: Pfalz
Duft & smag: Pfalz bliver ofte kaldt Tysklands Alsace, og man forstår sammenligningen. Resultatet af lagringen på gamle fade beklædt med vinsten og den naturlige gæringsproces efterlader vinen med en art jordbunden stil, som dog er mere frisk og mere “drueagtig”. Vinen har en rig fyldighed med god krop, som svinger sig lifligt om tungen.
Servér den til: Eller terrassen, som denne vin gør sig så vidunderligt til. Jeg købte den første gang for to år siden, da jeg boede i Sønderborg, og jeg har hængt ved den lige siden – tilmed er den blevet på top 3 listen over mine yndlingshvidvine. Udover at fungere formidabelt på terrassen, går den i smuk symbiose med svamperisotto og lys fisk. Ligeså er den god til prisen, hvilket altid er et ekstra plus.
Hvor finde jeg den? Lige her.

Louis Jadot Chateau des Jacques Beaujolais Clos de Loyse Blanc 2014
Drue: Chardonnay
Land: Frankrig
Område: Beaujolais
Duft & smag: Den hvide Beaujolais betegnes som værende uhyre begrænset, idet den dyrkes på vin fra gamle vinstokke. Det er dog en af mine yndlingsvine, og da jeg første gang smagte den på en restaurant for flere år siden, vidste jeg, at jeg måtte købe mig nogle flasker. Den kan være svær at opdrive, særligt da man ofte støder på en hvid Bourgogne og ikke en Beaujolais. Det er en meget fin og let hvidvin, som er frugtig og som tilfører en friskhed til både tungere som lette retter.
Servér den til: Servér denne skønne blot som aperitif til en skål saltede mandler og lidt oliven eller servér den til mager fisk, skaldyr, ostebræt eller lyst, veltilberedt fjerkræ.
Hvor finder jeg den? Lige her.

Jeg ér måske lidt for vild med vin, dog formår jeg altid at nyde mit glas og sætte pris på den gode vin.  Som med alt andet kræver nye græsgange ny viden, hvorfor jeg, som nævnt ovenfor, ikke er ekspert i vin; hverken hvid eller rød. Dog ved jeg, hvad jeg kan lide, hvilket er netop formålet med dette indlæg; at forhåbentligt videreformidle nogle helt vidunderlige hvide vine til en fornuftig pris, som jeg har nydt så ganske meget, at jeg synes, du også skal prøve dem. Om ikke andet så til sommer – for de fleste af dem gør sig smukt som aperitif – og helt og aldeles fortrinligt på terrassen med solen som selskab.

 

vin


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Translate »