Oprindelse af Dan Brown – Boganbefaling

Oprindelse af Dan Brown – Boganbefaling

Dan Brown Oprindelse
Det går så småt bedre med at få læst lidt igen, og selv om tiden går sin egen vej, formår jeg alligevel at finde den til et par kapitler hver aften. Som jeg skrev i det sidste indlæg, har jeg haft svært ved at koncentrere mig om at læse, siden min tidligere kæreste og jeg gik fra hinanden, og jeg stod uden job og med bopæl hjemme hos min mor. Derfor hører der en mindre sejrsdans til min genfundne læselyst – for så er koncentration og fokus ved at have fundet deres pladser igen.

I starten af året læste jeg derfor Oprindelse af Dan Brown. Jeg har længe glædet mig til denne nye hæsblæsende, intelligente krimi af den både udskældte og lovpriste forfatter, som formår at skrive i et letforståeligt og fængende sprog, trods komplicerede teknologier, som bliver formidlet så let at selv jeg, humanisten med stort H, forstår mig på det. Dan Brown er en af mine yndlingsforfattere, måske fordi hans romaner omhandler emner, som jeg altid har haft en interesse i; frimurernes hemmeligheder, kunstens funktions i vores samfund, hemmelighedsfulde sakristier, uomgængelige symboler, historiske begivenheder og mennesker med en mission. Alt sammen dejlig humanistisk – noget min snørklede hjerne kan forstå, selv når det er abstrakt.

Romanen omhandler, selvfølgelig, vores “helt”, Robert Langdon (som min autocorrect retter til Robert Langsom…), som går en ny (selvfølgelig spændende og hverken ufarlig eller uden konsekvenser) udfordring i møde. Igen er vi sat i et europæisk land; nemlig Spanien, og hovedfokus ligger på den kulturskattede by Barcelona og på Guggenheim museet i Bilbao, i øvrigt tegnet og designet af Frank Gehry (og et museum som i dén grad står på min busket list), hvor Louise Bourgeois’ feminine edderkop pynter uden for (ikke uden rolle i bogen). Jeg elsker Dan Browns settings; altid befinder vi os, som læsere, på et sted med stor historie, som jeg ikke blot nyder at læse; jeg nyder ligeså at blive klogere, for selvom han har været udskældt for sine teorier, er hans romaner dog altid velresearchet, og jeg lærer noget nyt hver eneste gang. Hans beskrivelser er levende, og som altid med en god bog, føler jeg, at jeg står bag i kulissen og følger med som subjektiv observerende – fænget af forfatterens fortælling, ord og personkarakteristik – som er krydret med et rigtig godt plot, religiøs mystik, en forskers gennembrud, et par skud her og der og en art skat, som skal bevares.

Dan Brown OprindelseJeg drages af kombinationen af romanens udfoldelse og de emner, den inkluderer, og som sædvanlig inkluderer romanen både religion, historie og aktuelle begiveheder – og for første gang; fremtidsforskning. Et helt og aldeles spændende og relevant emne, som man i vore dage ikke skal kimse af; kunstig intelligens, computerens næsten overmenneskelige evner, vores rolle på jorden (og i universet) og de udfordringer, som vi som mennesker står over for. Trods det ikke er sammenligneligt med de klimaforandringer, vi står over for, finder jeg alligevel nogle paralleller: hvordan skal det gå os? Hvordan ser verden ud om 50 år? Hvordan lever vi i harmoni med de udfordringer, vi står over for? En spændende emne, som er uomgængeligt i vore dage og som sætter læseren på arbejde, for tankerne kan ikke undgås at kredse om, hvad vores jord, og ikke mindst menneskeheden, møder i fremtiden.

Ligeså bliver den en royal familie inddraget i bogens handling og sætter dennes rolle på spil. For hvad skal en royal familie i dag? Hvorfor lever nogle lande stadig med et monarki? Og trives man i virkeligheden bedre som republik – med dertilhørende flere og flere anarkister? Trods spørgsmålene ikke bliver stillet direkte i bogens fortælling, er det spørgsmål, man med handlingen stiller sig selv. På mange måder er det altså en bog, der sætter tanker i gang hos læseren, og som indbyder til, at man som læser tager stilling til en række aktuelle emner. Selvfølgelig kan Dan Browns Oprindelse også læses for det den er: en roman-krimi med fart på, masser af handling, skurke, helte og udfordringer – og blot lade den blive ved det. Men ønsker man det, kan man uden tvivl dykke længere ind i Dan Browns univers og opnå både en større viden og en form for frivillig stillingtagen til vores aktuelle samfunds udfordringer og nødvendige omstruktureringer.

Er du til Dan Browns øvrige romaner, vil du ikke gå fejl af denne. Hvis du ligeså er til historiske og spændingsfyldte romaner som Julie af Anne Fortier, som nyfortolker Shakespeares Romeo og Julie og Raymond Khoury’s Tempelridderen, vil du uden tvivl finde Oprindelse af Dan Brown interessant. Mystisk, samfundsaktuelle emner, religion og spænding mødes i en fin symbiose, som ikke kan underkendes.

Oprindelse af Dan Brown kan købes her, her & på tilbud lige her.

God læselyst!Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Translate »