Ashwagandha – Sweet Vegan Adaptogenic Golden Milk

Ashwagandha – Sweet Vegan Adaptogenic Golden Milk

Ashwagandha golden milkAshwagandha golden milk

Ashwagandha, maca, naturlig lakrids, rosenrod, hellig basilikum, moringa og mange flere. Adaptogener. Kært barn har mange navne og jeg er vild med dem alle. Jeg har længe lavet disse adaptogeniske lattes – helt tilbage i 2008 lavede jeg dem i USA, da jeg besøgte min familie i Chicago, og da jeg talte med en medarbejder i en helsekost, som fortalte mig om adaptogenerne, som kan bruges i mange forskellige sammenhænge. Jeg faldt straks for ashwaghandha, som jeg hurtigt løb tør for, og som jeg havde stor besvær med at støve op. Indtil jeg ved en tilfældighed snublede over det på Amazon og på Biovea – hurra for det! Siden har jeg opdaget, at flere og flere danske helse webshops har fået ashwagandha på hylderne – fend det blandt andet HER og HER.
Jeg har i lang tid brugt rosenrod som substitut, da rosenroden i sig selv lige er en adaptogen. Dog må man ikke sammenligne de to, da virkningen kan være forskellig – og helst skal det passe til lige netop det behov, man ønsker at få stillet.

Ashwagandha har et utal af fordele for dig og din sundhed. En af de mest anerkendte roden har, er at understøtte dit immunforsvar. Ligeså er det en vidunderurt, der hjælper din krop til at håndtere både stress og omskiftelige situationer, hvorfor det virker tilpassende på din krop – alt efter hvor dit behov ligger. Ashwagandha er kendt for at producere en energi, der kan være behjælpelige i flere forskellige omfang: det hjælper dig af med søvnløshed, således kroppen opnår en bedre og sundere søvn og ligeså virker det afstressende og dæmpende på angst. Endnu flere fordele vedrører dit hjertes blodcirkulation, det virker bedrende på dit kolesterolniveau og stabiliserer blodsukkeret. En plante der altså giver kroppen en naturlig energi, som både understøtter det naturlige humør, hjælper til at fokusere (grundet den afslappende effekt) og udbedre forskellige tilstande, herunder stress og søvnløshed.

Rosenrod øger kroppens respons på blandt andet fysiske og biologiske stressfaktorer og som derved virker som en udholdenhedsforstærker. Virkningen af rosenrod har en positiv effekt i kampen mod blandt andet uro, depression og stress – og ligeledes vil man kunne opnå en forbedret indlæringsevne og en bedre hukommelse, hvis tilskuddet indtages dagligt. Det regulerer ligeså humørforstærkende og hjælper dit immunforsvar i kampen mod eksempelvis influenza. Har du svært ved at koncentrere dig eller døjer du med udmattelse og træthed kan adaptogener være en naturlig hjælp på vejen mod mere energi og større koncentration.

Jeg bruger ofte ashwagandha både morgen og aften, mens jeg holder mig til rosenrod enten om morgenen eller i løbet af dagen. Da vi alle reagerer individuelt, kan vi forvente samme virkning fra de urter, adaptogener eller kosttilskud vi tager, hvorfor det sommetider handler om at prøve sig frem. Jeg har undervejs opdaget, at ashwagandha forbedrer min koncentrationsevne, det virker afslappende på mig og mit humør, hvorfor jeg snupper en kop med ashwagandha enten morgen eller aften, da det hjælper mig til at fokusere i løbet af dagen og ligeså hjælper mig til at få en helt vidunderlig nattesøvn. Rosenrod derimod drikker jeg ikke om aftenen, da det på mig ganske enkelt virker for opkvikkende. Ikke opkvikkende ligesom kaffe, dog stimulerer det min krop i en sådan grad, at trods det virker afslappende på mig i løbet af dagen., kan jeg have svært ved at falde i søvn om aftenen. Prøv dig frem – start eventuelt med det helt uskyldige: ashwagandhaen.

SE OGSÅ: ADAPTOGENIC NATURAL HOT COCOA

Jeg laver som oftest en vegansk latte, hvori jeg tilsætter adaptogenerne. Jeg drikker det både i matcha, i kakao og i gurkemeje latte; ligesom denne golden milk, som jeg er svært afhængig af. Den tilfører ganske enkelt det, min krop nyder godt af, mens den ligeså stiller dens behov for enten at kvikke op, slappe af eller virke beroligende. Igen; det smarte ved adaptogener er, at de tilpasser sig kroppen behov – they adapt.

Ashwagandha golden milk

ASHWAGANDHA – SWEET VEGAN ADAPTOGENIC GOLDEN MILK

1 – 1,5 tsk. gurkemeje
1/4 tsk kanel
1/2 – 1 tsk ægte vaniljepulver
1 tsk ashwagandha pulver
1 tsk kokossmør
1 – 1,5 tsk ahornsirup
2 dl hasselnøddemælk (plantebaseret)

Hæld mælk og de resterende ingredienser i en kasserolle og warm det op ved lav varme.
Blend latten med en stavblender, når den har den ønskede varme og servér.
Den bliver dejlig skummet

ELLER

Skum halvdelen af mælken i en mælkeskummer.
Varm den resterende del mælk efter anvisningerne ovenfor go tilsæt ingredienserne.
Hæld den varme mælk i en kop og bland til sidst den skummede mælk i.

Hvad er jeres erfaring med adaptogener?

Ashwagandha golden milk

I have been doing these adaptogenic lattes for quite some time. Way back in 2008 I made them in the US when visiting my family in Chicago. I spoke to someone in a health care shop who advised me to go with adaptogens, which I at that time had never heard of before. Immediately I feel for ashwagandha and quickly ran out of it too. I had a hard time getting my hands on, until I by coincidence stumbled upon them one day when shopping at the UK Amazon. Now I have discovered that several retailers in Denmark now carries ashwagandha – and what a wonderful thing that is!
Before that happened I have used rose root as a substitute for ashwaghanda, though they seem to have different effects on me, despite they look a lot a like regarding their benefits.

Ashwagandha has serious numerous effects that will all benefit you and your health, even your mental condition. One of the most recognized effect is the fact that it will support your immune system helping fight various diseases, such as the flu. It will help your body to deal with stress and changeable situations, why it will adapt to what your body needs. Ashwagandha is also known  for it’s ability to produce energy: not energy as the energy we get from caffeine, but energy that too will adapt: it will help you get rid og insomnia, so your body will be able to wind down and get a good night’s sleep, it will help you relax both your body and mind cf. the sleep. Ashwagandha will support your natural mood, it will help you focus (due to the calming effect) and likewise it will fix different modes like stress and insomnia.

Rose root is also an adaptogen, which increases the body’s response to our physical and our biologic stress factors and too it functions a endurance enhancer. 
If you’re having a hard time concentrating or if you are bothered by exhaustion, adaptogens can be a natural aid on your way towards gaining more energy and much more concentration. At times, if I have much to do, if I’m feeling stressed or have a lot to think about, I boost my morning with the natural benefits of rose root. This way I gain more inner peace, I boost my ability to concentrate better and furthermore I enhance my endurance doing my yoga.

SEE ALSO: ADAPTOGENIC NATURAL HOT COCOA

I usually use ashwagandha both in the morning, the evening and throughout the day, while I stick to rose root in the morning or during the day. We have to bear in mind that we all react differently to all things, including adaptonenics, why we sometimes have to try our way forward. During my journey with adaptogenic I have discovered that ashwagandha improves my overall mood given the calming effect and it improves my ability to concentrate, why I often find my way to an adaptonegic latte in the morning or during the day. Too it proves me with a baby’s night sleep, why I often drink in´t in the evening an hour or so before heading to bed. Rose root on the other hand I only drink in the morning or during the day – like I would have done with coffee. It simply does not have a positive effect on me in the evening, it seems inivigorating why I stick to it other times at the day. On the contrary, rose root does have the calming effect on me which allows ne to concentrate and keep focus.

I usually do an adaptogenic latte where I add the chosen adaptogen. I drink it in all lattes I can gat my hands on; matcha, hot cocoa, normal plant based lattes and the turmeric golden milk, which I am highly addicted to.
It simply adds to what my body is enjoying while it equals it’s need to either wake up, relax or just feel soothing. The smart thing about adaptogens are that they truly adapt to you are your body. 

ASHWAGANDHA – SWEET VEGAN ADAPTOGENIC GOLDEN MILK

1 – 1,5 tsp turmeric
1/4 tsp cinnamon
1/2 – 1 tsp vanilla powder
1 tsp ashwagandha 
1 tsp coconut butter
1 – 1,5 tsp maple syrup
2 dl (1,2 cups) hazelnut milk (plant based) 

Add milk and the other ingredients to a small pot and heat it up on low while stirring.
Blend the latte when it’s warm and serve. 
It’s now a frothy nice latte you’ve got yourself, 

OR

Froth half of the milk in a milk frother.
Heat the the remaining amount of milk following the instructions above. 
Add the warm milk to a cup, add the remains frothed milk, stir and serve. 

What are your experiences with adaptogens? 1 thought on “Ashwagandha – Sweet Vegan Adaptogenic Golden Milk”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Translate »