Vegan Cauliflower & Kale Chick Pea Curry & A Chat About Meat

Vegan Cauliflower & Kale Chick Pea Curry & A Chat About Meat

Jeg elsker en chickpea curry, særligt den veganske af slagsen. Jeg er en sucker for vegansk mad, da jeg mærker, min mave har godt af det, hvorfor netop retter som denne er i højsædet her hjemme, når kulden trænger sig på, og vejret begynder at bide let i kinderne. Billederne er denne gang ikke blevet gode; de er taget i aftenens kunstige belysning, hvorfor de ikke kommer helt til deres ret. Jeg håber, I kan tænke jer til, hvor nærende, varmende, vidunderlig og mættende denne curry er i stedet.

Egentligt er denne veganske ret en ayurvedisk en af slagsen, måske der skal følge et indlæg omkring ayurvedisk kost of hvorfor det er så godt for dig. Jeg har stor interesse i det ayurvediske, ikke blot hvad angår mad, men ligeså hvad angår te, kosttilskud og hvordan vores kroppe reagerer på det ayurvediske. Personligt føler jeg en større energi samt en større lethed i kroppen, når min mad er overvejende ayurvedisk. Jeg har efterhånden spist på denne måde i mange år, når det har været muligt, og forskellen er stor i forhold til mit velbefindende, når jeg eksempelvis indtager kød.

Rødt kød undgår jeg ofte. Jeg kan godt lide det, dog har jeg aldrig været den store kødspiser. Særligt da jeg blev diagnosticeret med endometriose, lærte jeg, at rødt kød taler til hormonerne, som derefter udvikler endometriosen. Det er nu snart syv år siden, hvorfor mit indtag af kød blot er blevet mindre på disse år – selv om jeg stadig ynder et stykke kylling eller et stykke fisk. Dog er det røde kød aldrig faldet i min maves smag; jeg har ganske enkelt svært ved at fordøje det; jeg føler mig tung og udmattet i kroppen – og ligeså i hovedet. Som selvfølge spiser jeg det, hvis jeg er ude, og det er det, der er serveret, for jeg kan jo godt lide både smagen og konsistensen, dog undgår jeg det, hvis jeg kan – ganske enkelt for at passe på min krop og holde min balance.

I stedet forsøger jeg hver eneste dag at spise mad, som giver mig næring til både hoved og krop; mad, der giver energi og mad, der indeholder både vitaminer og mineraler. Jeg tror på, at maden er vores medicin, og med denne kan man opnå store resultater i forhold til sit helbred. Det ayurvediske princip handler netop om, at alle sygdomme begynder i fordøjelsessytemet, hvorfor maden bliver din medicin. Ved at spise balanceret og sundt inden for de ayurvediske principper, oplever man altså at få sig et optimalt helbred – nærmest skræddersyet til din krop, afhængig af hvilken type dosha du er.
Mad, der ikke indeholder den gode næring, som min krop har behov for, bevirker, at jeg bliver træt og udmattet. Min krop stilles ganske enkelt ikke tilfreds, hvorfor jeg enten spiser mere eller blot føler mig tung. Jeg er ikke bange for kød, tværtimod. Blot har jeg gennem årene konstateret, at min krop har det bedre uden. Det er erfaringen, der taler, og som har sat sine spor i min bevidsthed omkring mig selv.
Netop min erfaring og min oplevelse med ayurvedisk mad er, at jeg forholdsvis hurtigt stilles tilfreds, hvorfor jeg ikke overspiser – eller småspiser inden sengetid, selvom min ultimative guilty pleasure består af en skål vegansk hasselnøddeis toppet med stykker af denne blondie.

Der skal være plads til at spise dette stykke kage eller skålen fuld af is. En rawkugle (eller tre) til eftermiddagsteen, et gåsebryst eller hvad end, man ynder at forkæle sig selv med – det er igen balancen, det handler om, som jeg før har talt om. Balancen er medvirkende til, i al fald for mit vedkommende, at hverdagen ikke bliver én stor rutinepræget virksomhed. Der er plads til kage, et glas vin, til at ligge på sofaen og til blot at slappe af med en bog. Balancen er for mig livgivende, det er den kontrast, som giver mig energi og som ikke mindst taler til min inspiration og min kreativitet.

Aryurvedic vegan chick pea kale curry

Den veganske blomskåls-kikærte-curry er netop et af de måltider, som giver mig energi, gode næringsstoffer, vitaminer  og mineraler. Den efterlader mig med en krop, som har det godt, som ikke føles tung og et hove, som ikke er udmattet, trods dagen har været lang.

VEGAN CAULIFLOWER & KALE CHICK PEA CURRY
Opskriften rækker til 2 – og til frokost dagen efter

100 g røde linser
3 spsk kokosolie, neutral smag
1 rødløg, finthakket
1 tsk stødt gurkemeje
1 tsk stødt sød paprika
1 tsk stødt spidskommen
2 fed hvidløg, pressede/finthakkede
2 cm frisk ingefær, revet fint
2 tsk stødt koriander
1/2 tsk chiliflager
1/2 blomkålshoved, skyllet og plukket i små, mundrette buketter
6 store tomater, skåret grove tern (alternativt 1 ds hakkede)
2 dl grøntsagsbouillon
1 ds. kikærter, drænede
150 g grønkål, skyllet og evt. hakket
Salt og peber
Cashewnødder
Frisk koriander

Kog linserne efter anvisningen på posen. Skyl altid linserne grundigt inden kogning. Sæt til side.
Blancher løg, gurkemeje, paprika, spidskommen, hvidløg, ingefær, koriander og chiliflager i kokosolien ved middel varme i en stor gryde. Lad løgene blive gennemsigtige.
Tilsæt blomkålsbuketterne, vend godt og lad dem tage lidt farve i et par minutter.
Tilsæt nu de hakkede tomater, grøntsagsbouillon, kikærter samt de kogte linser. Vend godt.
Lad retten simre i ca. 10 minutter ved svag/middel varme (afhængig af dit komfur) og tilsæt så kålen.
Vend godt rundt og lad stå et par minutter til kålen falder sammen.
Tilsæt evt. mere bouillon hvis retten er for tyk til din smag.
Smag til med salt og peber og servér med cashewnødder og koriander.

Jeg nyder ofte en ret som denne med en kop te. Det fungerer for mig som en dejlig, varmende afslutning på dagen og en god start på aftenen.

ENGLISH VERSION BELOW

Aryurvedic vegan chick pea kale curry

I absolutely love a chick pea curry – especially the vegan ones. Jeg truly love vegan food, given that my body benefits so much from it. This vegan curry is an Ayurvedic one, a food philosophy I have great interest in. Personally I feel lighter in my body when I eat vegan and especially Ayurvedic – my body is nourished with energy, vitamins and minerals and not worn down by heavy meat plates and too much junk.
I have eaten this way for many years now. I’m not fully vegan though; I eat meat sometimes but I truly love a vegan meal. The difference in my well-being is huge when sticking to veggies and legumes, so of course I chose whatever benefits me the most.

Even though I do eat meat, escpecially when being served when dining with friends and family, I avoid red meat as often as I can. I like it, but I have never been a meat-eater, even though I like a piece of chicken or fish.
Especially when I was diagnosed with endometriosis, I discovered how non-beneficial meat, especially red meat, is to my body. Often it is processed meat – and we all know that that’s not good for you. Dealing with endometriosis, I have to be really careful with what I eat; red meat affects my hormones badly and affects the way the endometriosis develops – negatively. From that time, and that’s seven years ago, I try hard to avoid red meat.

Meat in general is hard on my digestion. I simple get tired, worn out and feel like sleeping right after dinner. It does not energize me the way veggies and legumes do, which provides my body and my mind with multiple vitamins, minerals, healthy fats and loads of colourful plates. I believe that food is our medicin. This is exactly one of the principles of the Ayurvedic food philosophy; all diseases begin in the digestive tract, why food is our true medicine. By eating a balanced and healthy diet, you will experienced optimal health – simply by eating foods that are ideal for your body depending on your dosha.

Lets get back to the nourishing vegan curry, that will fill your body with vitamins, warming and detoxing spices.
For this batch you’ll have enough food for two – and for lunch the day after.

VEGAN CAULIFLOWER & KALE CHICK PEA CURRY

100 g red lentils
3 tbs coconut oil, neutral in taste
1 red onion, chopped finely
1 tsp ground turmeric
1 tsp ground, sweet paprika
1 tsp ground cumin
2 cloves garlic, minced
2 cm fresh ginger, grated
2 tsp ground coriander
1/2 tsp chili flakes
1/2 cauliflower, picked in bouquets
6 large tomatoes, roughly chopped (alternatively 1 can)
2 dl veggie broth 
1 can click peas, rinsed and drained
150 g green kale, rinsed and chopped if necessary 
Salt and peber to taste 
Cashew nuts 
Fresh coriander

Rinse and boil the lentils. Set aside.
Blanch the onions and the spices in a large pot on medium heat. Let the onions become transparent. 
Add the cauliflower bouquets and let them take colour for a few minutes. 
Now add the tomatoes, the veggie broth, chick peas and the cooked lentils. 
Let it simmer at medium heat for approximately 10 minutes and then add the kale.
You might want to add more broth if the curry is too thick for your taste. 
Add salt and pepper to taste and serve with cashews and fresh coriander. 

I often enjoy meals this this one with a cup of warming tea. It’s such a lovely end to the day and a lovely beginning to the evening. 

 1 thought on “Vegan Cauliflower & Kale Chick Pea Curry & A Chat About Meat”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Translate »