Den positive side af de sociale medier

Den positive side af de sociale medier

Sommetider kan det være svært at navigere rundt i junglen af, hvad der er sundt – og hvad der er usundt – ikke blot angående vores helbred i forhold til mad og fødevarer, men i særdeleshed ligeså i relation til vores forhold til vores indre; vores sind, vores tanker, vores gøremål, intentioner, vaner og dermed i den enkle helhed: vores helbred – og vores opfattelse af de ting, der påvirker os i vores hverdag. En af de ting vil jeg tage fat på i dag – nemlig de sociale medier.

DE SOCIALE MEDIER
Flere og flere vender sig mod en slow living strategi, når det kommer til vores helbred og vores måde at leve vores liv på. Sangen om at vi er blevet for stressede, for perfektionistiske og for forvente er blevet sunget mange gange, og jeg forstår i særdeleshed godt hvorfor. Vi vil det bedste, vi forventer det. Vi sætter vores barre så højt, at vi måske aldrig kommer til at nå den. Vi stræber efter det perfekte liv, som vi end ikke ved hvad indebærer. Blot kan vi fortælle, at vi gerne vil det og det og det, men hvad med livet uden for disse oplevelser og forventninger? Hvad med vores hverdag? Jeg oplever, at mange vender sig mod de sociale medier, og selv om det har været en udskældt platform, synes jeg alligevel, at der tegner sig et mønster; et mønster hvor det er blevet acceptabelt, hvor man ved, hvad der foregår og hvor man kan gennemskue de forskellige forhold – og alligevel drages vi af dem, måske identificerer vi os endda med dem. Er vi dem, vi er, på de sociale medier?

SUNDT ELLER USUNDT?
Jeg er glad for de sociale medier, det er ingen hemmelighed. Jeg drages også i høj grad af profiler, som både er bevidste om deres æstetik og som fremlægger ”det gode liv”. Det liv, som er fyldt med oplevelser, med rejser og med smukke kjoler. Med god mad, venner og med flotte indretninger. Men jeg drages også af den skare af særligt Instagrammere, som fletter ærligheden ind i deres fremlægning af livet.
Midt i al den opslugthed af andres liv, synes jeg, det tenderer til, at vi sommetider glemmer vores eget. Nogle af os hænger i timer foran computeren for at læse om andre og blive inspireret, (for man skal selvfølgelig også huske den positive side af de sociale medier), mens andre forsøger at efterleve det, de ser, en tredjedel prøver måske at ændre dem selv – eller muligvis blot blive at en bedre udgave af sig selv – igen er inspirationen i spil. Og det er helt okay, så længe vi ikke glemmer, hvem vi er, og hvad vi egentligt har godt af. I min optik kan dette forhold til de sociale medier gå hen at blive usundt. Usundt i den forstand, at vi sammenligner os selv – med andre, med deres hjem, deres måde at leve deres liv på og deres værdier. Vi må ikke glemme vores egne, for det er jo det og dem, der gør os til de mennesker, vi nu engang er. I en anden del af min optik er der en særdeles positiv side ved de sociale medier; nemlig den, som inspirerer og som vi kan lære noget af. Følger man en blog (og personen bag), man finder inspiration hos, er dette en kæmpe gave – en gave som man ikke skal underkende, for den kan byde ind med meget mere, end vi sommetider går og tror. Bare vi husker at være realistiske og i første omgang forholde os til os selv.

SOCIALE MEDIER SOM INSPIRATIONSKILDE
Jeg skal ærligt indrømme, at trods jeg ynder kreativiteten og refleksionen i min hverdag, er noget af det, der inspirerer mig ligeledes de sociale medier. Hvis ikke jeg havde mulighed for at henvende mig til dem, både i form af blogs og i form af Instagram, som er den platform jeg ultimativt bruger mest, ville der ikke blive lige så mange tanker i gang hos mig, som hvis jeg ikke søgte inspiration disse steder.
Selv om de sociale medier har været (og stadig er) udskældt, tror jeg, at vi er ved at finde ind til, at man kan bruge dem på realistisk vis. Vi er efterhånden klar over, hvilke overvejelser, der ligger bag – og ligeså hvilket ansigt, mange profiler på de sociale medier vælger at vise udadtil. Der er blomstret en gruppe op, som ynder at vise den sande side af deres liv frem for et glansbillede, og tilmed er mange begyndt at vise en blanding af disse to. Selv om jeg, som førnævnt, elsker at tulle rundt på Instagram og kigge på smukke, æstetiske billeder og smukke steder, jubler jeg over, at vi nu også ser meget mere til den rigtige hverdag – det rigtig liv så at sige. Vi bliver først ind bag kulisserne på hos de mennesker, som i forvejen inspirerer os, og dette medfører blot, at inspirationen bliver større – og vi opdager, at alle er mennesker – lige som os selv. Måske synes det trivielt at læse om andres trivielle hverdag, og så alligevel – for sådan en har vi jo også selv.
Nogle udbasunerer deres forhold til mad, eventuelle spiseforstyrrelser, andre fortæller om deres angst og sociale forhold, en tredje gruppe fortæller om deres forhold til familiære relationer, som ikke altid er en solstråle historie, mens andre fortæller om livet som nybagt mor, nyuddannet og uden job eller om livet som karrierekvinde og de udfordringer, de møder – og det er da befriende. Vi kan ikke blot finde inspiration i andres gøren og værdier, holdninger og meninger, men ligeså kan vi pludselig identificere os med andre, som facer problemer, som ligner vores egne.

De sociale medier kan altså have en ret stor, positiv side effect, hvis blot man læser med hjernen og ikke kun med hjertet. Vælger man derudover med omhu og er realistisk i sin tilgang og opfattelse, hvem og hvad man følger og vælger at interagere med, tror jeg på, at man kan få meget mere ud af de sociale medier, end man umiddelbart går og tror – og meget mere end mediernes udskælden berettiger – for handler det ikke blot om, at man har sin logik med i spillet og ikke lader sig påvirke?

Hvad er dit syn på de sociale medier og hvem inspirerer dig på disse?Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Translate »