Homemade vanilla syrup

Homemade vanilla syrup

Hjemmelavet vaniljesirup.. Findes der næsten noget bedre at putte i sin kaffe? Jeg er en sucker for vanilje. Virkelig. Jeg elsker sødmen og de fine vaniljekorn, som spreder sig fint og blot ligner små prikker, som indikerer, at det er den ægte vare. Når jeg er ude og bestiller en kop kaffe, får jeg som regel vaniljesirup i. Et godt skvæt. For sommetider skal man forkæle sig selv – og hvorfor ikke gøre det her hjemme også?

For blot nogle få år siden ville jeg have forsøgt mig med at lave vaniljesirup uden sukker – eller i al fald med sukkererstatninger, for hvad er en vaniljesirup uden sukker? Var jeg ude, bestilte jeg vaniljesirup i kaffen, sukkerfri, naturligvis. Jeg er (heldigvis) blevet mere fornuftig siden, for selv om jeg går ind for sukkererstatninger i form af eksempelvis kokossukker, ahornsirup og uraffinerede versioner, er jeg den dag i dag langt mindre ‘hys’, end jeg førhen har tilladt mig at være. Det er sundt. Det er sundt at have et fornuftigt forhold til den mad, man indtager, og de ingredienser, man bruger i sin madlavning. Også selvom det involverer “udskældte” ingredienser såsom hvid sukker – for hvad er dit forhold til mad, hvis du skal leve restriktivt?

Netop grundet ovenstående lavede jeg altså vaniljesirup – dog med brunt, økologisk rørsukker, som blandt andet indeholder magnesium og krom, som har indvirkning på, at kroppen kan omsætte sukkeret på en måde, så den kan tåle det. Og dét går jeg op i – at vi føder vores krop med omsættelige fødevarer, som gør mere gavn end skade, når vi bevæger os ud på “kanterne”, hvor alt ellers synes forbudt. Hvidt sukker ér tilladt, men kan jeg finde en version, som gavner min krop mere, vælger jeg som udgangspunkt dén frem for det hvide.

Min vaniljesirup blev ret så lækker, hvis jeg selv skal udtale mig om den. Jeg har forsøgt mig af flere omgange, og selv om det er lige ud ad landevejen at lave sirup, er der alligevel nogle OBS’er, som man kan gøre sig selv den tjeneste at være opmærksom på – så slipper du i al fald for at lave mine begynderfejl, som kastede mig ud i et større eksperiment og flere omgange omkring komfuret.
Opskriften lyder således:

HJEMMELAVET VANILJESIRUP – 250 ML

230 gram økologisk, brunt rørsukker
2,5 dl vand
2 økologiske vaniljestænger

Flæk vaniljestængerne på langs og skrab kornene ud på en skærebræt. Bland kornene fint med lidt af rørsukkeret for at skille dem ad.
Hæld rørsukker og vand i en kasserolle og tilsæt vaniljekorn samt de to vaniljestænger.
Sæt massen til at koge over medium varme og sørg for at røre i det ind imellem, så sukker og vaniljekorn fordeler sig.
Lad massen koge i ca. 15 – 20 minutter og vurdér herefter, om der skal tilsættes mere vand, hvis siruppen er blevet for tyk, eller om den skal koge lidt længere, hvis den stadig er for tynd.

Tag evt. lidt af siruppen op på enten en tallerken eller et skærebræt, således kan du se, hvilken konsistens siruppen har; om det er for tyk eller for tynd. Stivner den på en kold tallerken og er svær at få af igen, bør du tilsætte en smule mere vand – ca. 0,2 dl.

OBS!
Koger du massen for tyk, vil siruppen være noget klæbrig, også i din beholder, og noget af massen vil falde til bunds og være svær at “ryste op” igen. Kog derfor ikke siruppen alt for tyk, da den blot bliver tykkere, når den afkøles – den skal gerne kunne komme ud af flasken igen 😉 Jeg taler af erfaring, ahem..

 1 thought on “Homemade vanilla syrup”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Translate »