Verdens bedste speltboller

Verdens bedste speltboller

Søndag aften satte jeg en bolledej over. Eller det vil sige, at jeg rørte en bolledej sammen og satte den til koldhævning natten over, hvorefter de var klar til mandag morgen. Og mandag morgen blev det – og speltbollerne blev bagt. Sikke en vidunderlig start på ugen. Ovnen kørte på 225 grader, bagte bollerne sirligt, sprøde og helt perfekte og spredte en himmelsk duft af hjemmebag i det lille hjem. Ahh… Findes der noget bedre? Andet end en søndag morgen med Børsen Pleasure, en god kop kaffe og hjemmebag, of course…
Men det var altså mandag, og når man (læs: jeg) havde glemt at købe Børsen med tillægget Pleasure, måtte jeg stille mig tilfreds med Alt Interiør – hvilket ikke var særlig svært. Når mandag pludselig bliver til søndag, og dagen går med at holde fri og ordne praktiske sager, er et interiør magasin altid en fornøjelse.

Nå, men nok om min mandag, som føltes som søndag og tilbage til bollerne. De er nemlig himmelske. Faktisk vil jeg vove at påstå, at det er nogle af de bedste boller, jeg har bagt. Det gode ved disse speltboller er, at de ikke skal æltes i ét væk. Jeg kan ikke fordrage at få hænderne i en bolledej – faktisk har jeg aldrig kunnet fordrage at få hverken beskidte eller fedtede fingre – hvorfor jeg altid finder manglen i mit køkken: en røremaskine! Og har jeg nogensinde fået taget mig sammen til at anskaffe mig en? Nej, for som vi alle ved, er det en dyr, men luksuriøs fornøjelse – som jeg forestiller mig er helt fantastisk, når jeg ælter mine fingre til ukendelighed i en pizzadej – hvorfor vi ikke får pizza så ofte… Eller lækkert brød, som kræver en stærk bagers gode armkræfter.

Læs også: Koldthævede grovboller

Jeg har en teori om, at det er fordi, jeg ikke har trænet mine muskler i fingrene. Hvis man altså har muskler i fingrene… Ahem… Eller måske er det bare fordi, jeg ikke er i træning og generelt ikke er særlig stærk?! Jeg ser mig nødsaget til at google min undren og har netop fundet frem til, at man ikke har muskler i fingrene. Kun sener. Og knogler, selvfølgelig. Så må det altså være mine håndmuskler, den er gal med. Og måske endda musklerne på mine underarme. Godt jeg dyrker yoga, for det giver da lidt – om ikke andet så til triceps, biceps, skuldre og ryg. Mon ikke det er nok. Jeg må skrue op for min daglige yoga, inden jeg skal ælte en dej igen og ikke bare placere mig i barnets stilling, fordi det er rart…


Nå, men bollerne, som jeg altså vil påstå er nogle af de bedste, jeg nogensinde har bagt, er lavet på speltmel, som min mave rigtig godt kan lide.  Desuden er de fyldt med kerner, som jeg elsker, og så er de desuden sødet med lidt honning og saltet med lidt havsalt – og dejligt svampede grundet den 1/3 revet squash og chiafrøene, jeg dumpede ned i dem. Opskriften kommer her:

VERDENS BEDSTE SPELTBOLLER – 12 STK

3 dl koldt vand
15 g gær
1/ 15 tsk havsalt
1 spsk god honning
2 spsk chiafrø
75 gram solsikkekerner (+ mere til bunden)
30 gram sesamfrø (+ mere til toppen)
1/3 squash – stor – revet
300 gram sigtet speltmel

Rør gæren ud i vandet. Tilsæt havsalt, honning, chiafrø, sesamfrø, solsikkekerner og revet squash og rør godt, så det hele fordeler sig.
Tilsæt speltmel lidt efter lidt under omrøring. Jeg rører som regel rundt med en stor gaffel – eller en elmixer med dejkroge.
Sæt på køl i 8 – 10 timer – eller natten over.

DAGEN EFTER:
Start med at tænde ovnen på 225 grader og lad den blive varm.
På en bageplade beklædt med bagepapir fordeles der en god håndfuld solsikkekerner, hvorefter bolledejen slås ned med en ske.
Fordel 12 speltboller på bagepapiret med en våd spiseske, således de under bunden får solsikkekerner.
Drys herefter sesamfrø på speltbollerne og evt. lidt havsalt.
Bag i 20 minutter ved 225 grader og sæt dem herefter til afkøling på en bagerist.
Nydes evt. lune med plantesmør og lidt salt, eller med avocado, radisser og lidt brøndkarse.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Translate »