12 ERFARINGER DER HAR OPTIMERET MIT MENTALE HELBRED

12 ERFARINGER DER HAR OPTIMERET MIT MENTALE HELBRED

Jeg er stor fortaler for mindfulness. Ikke i den forstand at hele vores hverdag skal gå op i mindfulness – men i stedet på den vis, at jeg selv forsøger at implementere det i min hverdag – blandt mange andre ting, som jeg gerne vil have inddraget i mit daglige skema. Jeg forsøger at dyrke yoga hver eneste dag, ikke i en time ad gangen, selv om det sommetider bliver til det på en fridag, jeg forsøger at fordybe mig i mig selv og mine tanker, jeg forsøger at efterleve mine intentioner og siger dem gerne højt. Jeg mediterer et par gange om ugen og bruger megen tid på at reflektere over mit liv og mine målsætninger. Det lyder måske af meget på én gang, men deles det op i små bidder i løbet af en uge, passer det som fod i hose selv i en travlere hverdag.

Jeg har fundet ind til kernen af de ting, som jeg gerne vil gøre bedre i min hverdag – mange af dem allerede implementeret – andre trænger stadig til forbedring. Dog er det alt sammen allerede noget, som har hjulpet mig til mere glæde, mere overskud og mere mindfulness – det jeg vægter højt. For i al sandhed er det ikke blot dette, som udgør hverdagen, det er også det, som i sidste ende bliver afgørende for din lykke. Jeg bruger en bog THE NEW DIARY til at sætte mine målsætninger og til at implementere minimum én ting hver eneste uge, som jeg gerne vil inkorporere i mit ugentlige skema. Denne ene ting kombineres gerne med nogle af de andre ting, jeg har nedfældet og som giver mig mere overskud og mere glæde – og bogen virker som en hjælpende hånd i denne forstand. I sidste instans er det mit helbred, der vinder – både det mentale såvel som det kropslige – hvilket er en afgørende faktor for mit velbefindende i dagligdagen og for, at jeg kan tillade mig at sætte mig langsigtede mål – for jeg har overskud til det.

Hvis du ønsker at prøve kræfter med at implementere nogle ting eller blot at finjustere og lave små ændringer, så bør du læse med her.


1/ ANERKEND AT DU SOMMETIDER SKAL TAGE DET STILLE OG ROLIGT

At anerkende at man sommetider har behov for at tage den ro er nok det første skridt på vejen til et godt liv. Jeg har tidligere jungleret en skolegang med 4 fritidsjobs og en ulykke i familien. Det eneste dette bevirkede var, at jeg ikke rykkede mig en millimeter. Tværtimod blev jeg hængende; mere stresset, mere rod i hovedet og mere ulykkelig end jeg nogensinde har været. Siden har det været svært at give slip på travlheden og på det at ’please’ andre. Sidstnævnte holder jeg nok aldrig helt op med, men jeg er blevet meget bevidst om ikke at glemme mig selv – og dermed bevidst om det, jeg har brug for.


2 / PRIORITER DIN ALENETID & DIN TAKNEMMELIGHED

Det jeg har ekseptionelt meget brug for er nemlig alenetid. Ikke blot til alle mine mindful aktiviteter, men ganske enkelt ligeledes til at koble af og slå hovedet fra og blot tænke på mig – søge ind til mine tanker, skrible en masse ned i mine utallige notesbøger og blot være til stede i mit eget selskab. Nogle kan have svært ved at være alene, heldigvis er jeg rigtig god til det – måske i kraft af mit behov. Dog er jeg overbevist om, at vælger du at nærmest skemalægge alenetid, sætter det point ind på kontoen til opsparingen af kreativitet og fantasi – noget jeg også vægter højt, da det er her, jeg får alle mine idéer til både stort og småt, skørt og fornuftigt og også her, jeg sommetider bliver eftertænksom og får bearbejdet nogle ting, som jeg ikke vidste, jeg havde brug for at tænke over. Ofte finder jeg mig selv med en notesbog, hvor alle mine idéer bliver skriblet ned i – eller en tankebog, som fungerer som en slags dagbog på nær det faktum, at jeg ikke skriver ned på dagsbasis, men i stedet når jeg har brug for at få tømt hovedet; enten for idéer, blot for tanker, for oplevelser, for intentioner og mål i livet eller for noget helt sjette.  Andre gange sidder jeg med min gratitudejournal for at skrive min taknemmelighed – og sommetider skal jeg faktisk tænke mig ekstra godt om for at det giver pote. det er dog en vidunderlig måde at udtrykke sig på – og en vidunderlig måde at minde sig selv om det gode ved dagen. Og tillige sidder jeg sommetider med min malebog og en stak farveblyanter – enten for at male mandalaer, elefanter eller blot for at tegne i fri hånd. Gør dig selv den tjeneste at tage fri for alt andet end dig selv, det gør underværker for din bevidsthed omkring dig selv og for dit overskud.


3/ LYT TIL PODCASTS

Jeg lytter ofte til podcasts, og jeg elsker det! Jeg bliver både inspireret og på samme tid ofte klogere – en kombination, som jeg synes er fantastisk! Ofte går jeg en tur med mit headset i ørerne og dapper først hjemad, når podcastet er ved at være slut. Det er en win-win-situation, da jeg både får ro i hovedet, får sat nogle tanker i gang og får en powerwalk oveni!


4/ BRUG NATUREN

I tråd med mine gåture går søger jeg ofte ned mod vandet eller ud mod skoven. Selv om jeg egentlig ikke bryder mig særlig meget om skove (måske mest fordi jeg hader insekter….), finder jeg alligevel altid en vidunderlig duft, en ro og en uendelighed op mod træernes kroner, som jeg ofte kan mærke, jeg har haft brug for, når først jeg er der. Vandet er ligeledes en kæmpe gevinst for mig at søge mod, da jeg ganske enkelt elsker vand. Jeg elsker (også) uendeligheden, bølgerne, dynamikken og sommetider udsigten ud i horisonten, som man ikke ved, hvor ender (selv man jo alligevel godt ved det). Særligt i blæsevejr og på regnvejrsdage elsker jeg vandet. Jeg har ofte gået ture, når vejret har været regnfuldt og blæsende – fordi jeg får en følelse af at blive blæst igennem og få tømt mit hoved.
Da jeg boede i Aarhus kom jeg ofte både i Riis Skov, i Mindeparken (som nok er min yndlings), i botanisk have og nede omkring den permanente hvor, hvis man vil, faktisk kan komme ret langt ud – og hvor udsigten ind over Aarhus er helt vidunderlig. Naturen kan jo ganske vist bruges på mange forskellige måder – tag på sejltur, ud til en klatrebane, brug de grønne områder i byerne, gør brug af stranden og kør ud til et sted, hvor naturen vokser vildt, og hvor der luft til hovedet.


5/ SOV, SOV, SOV
Den her er noget, jeg stadig øver mig rigtig meget i. Jeg har nemlig aldrig haft behov for særlig megen søvn. 6 timer er som regel nok til mig, men jeg er begyndt at kunne mærke (ahem…), at jeg sommetider faktisk har brug for mere søvn. Derfor forsøger jeg med mig at gå tidligere i seng. Det er ikke gået så godt i nat, selv om jeg lå under dynen længe før, jeg plejer – det var nemlig (åbenbart) fuldmåne og oh boy, hvor den altid har tro følgesvend til en god omgang dårlig søvn! Jeg har tidligere forsøgt med mig med baldrian, både te og kapsler, med andre urter, som skulle virke søvndyssende, med godnat-te og underlige ritualer. Nu er jeg dog kommet til den konklusion, at jeg, når jeg går tidligt i seng, forsøger at lægge mig tæt ind til min kæreste for at falde i søvn i hans arme. Selv om intentionen er god er det ikke altid, det virker, hvorfor jeg sommetider har benyttet mig af ”meditation for sleep” – eller blot med at læse en god bog, som kan værke søvndyssende. Faktisk er det bevist, at læser man i 7 minutter før, man skal sove, kommer kroppen helt ned i gear og får og lov at slappe af, hvorfor den er klar til at sove.


6/ DEN RIGTIGE MAD FØR SENGETID

Vi ved jo godt alle, at det siges, at det ikke er sundt for kroppen at spise før sengetid, ganske enkelt grundet, at den bruger energi på at fordøje det – energi der stjæles fra din krops opladning, og som dermed går tabt til næste dag. Men jeg er altså ofte sulten, inden jeg skal sove. Og så jeg have noget at spise. Simple as that! Derfor er jeg meget bevidst om, hvad jeg spiser, inden jeg dapper ind i dobbeltsengen. Det mad, man indtager før sengetid, kan nemlig også have indflydelse på din træthed. Selvfølgelig er det logik for burhøns, at man ikke skal proppe sig med hverken koffein eller energigivende fødevarer på denne tid af døgnet, dog er der lavet studier af, hvad der er sundt for kroppen at spise om aftenen, hvorfor jeg ofte får lidt scrambled eggs, et stykke groft toastbrød med mandelsmør, en smoothie lavet på banan, lidt mandler og en form for mælk, lidt suppe fra fryseren eller et stykke glutenfrit knækbrød med lidt laktosefri hytteost. Årsagerne til at disse fungerer så godt kommer jeg ind på i et helt andet indlæg. Hvad jeg spiser varierer selvfølgelig alt efter, hvad vi har i køkkenet, og som oftest er det da også lidt æg og lidt avocado, måske endda lidt laktosefri mozzarella, som gør sig godt.


7/ FORDØJELSEN & GOD MAD

Jeg er meget opmærksom på min fordøjelse, hvilket sommetider kan være tricky, når man har madallergier. Jeg forsøger selvfølgelig at navigere uden om alt, der kan forårsage maveonde, dog er det ikke altid, det lykkedes – særligt hvis vi spiser ude. Dog er dette punkt med på listen, da en dårlig fordøjelse tager din energi. Ligeledes giver det en utilpashed, som kan være svær at komme af med, hvis ikke man er opmærksom på, hvad dine tarme gerne vil have at arbejde med. Masser af grønne grøntsager og en sund og varieret kost gør underværker – og ligeledes gør motion, hvad enten du løber, løfter vægte eller dyrker yoga.
Endvidere tor jeg på, at vi lige så meget spiser med øjnene, som vi spiser med smagsløgene. Jeg tror på, at et måltid, der er lavet på gode råvarer og årstidens grønt på virker lige så meget vores bevidsthed om, hvad vi spiser, som det påvirker vores øjne. Ser maden indbydende ud, vil vores øjne og dermed vores sind være lige så tilfredse som det, at vi ved, hvad det er vi spiser. Spis med øjnene og server maden anrettet eller med flotte farver og masser af grønt – derved bliver både bevidstheden og synet tilfredsstillet.


8/ PLANTEMAD

Jeg spiser meget vegansk. Sådan er det blevet og faktisk har det ikke hele vejen været et helt bevidst valg, da nogle omstændigheder har påvirket mine beslutninger. Jeg spiser dig både kylling og fisk men undgår al rødt kød, da jeg har endometriose. Og helt ærligt, så har jeg aldrig rigtig brudt mig om kød. Oksekød kan til nød gå en gang imellem, hvis vi er ude, men svinekød holder jeg mig fra, da jeg simpelthen ikke bryder mig om det. Endvidere er jeg jo laktoseintolerant, hvorfor jeg naturligt har valgt mælkeprodukter fra, og egentligt har jeg aldrig rigtig spist så meget kød. Jeg vil sommetider helst være fri, hvilket nogle gange kan resultere i flere forskellige gryder på komfuret, idet min kæreste elsker kød. Sådan er det. Selv om jeg spiser kød i form af især kylling og fisk, forsøger jeg at spise rigtig mange forskellige grøntsager, gerne dem, som er i sæson. Desuden implementerer jeg ofte de helt grønne grøntsager og er meget bevidst om, at tilberedte grøntsager er nemmere for kroppen at fordøje end rå grøntsager (som også tager meget af din energi til fordøjelsesprocessen) og ligeså giver grøntsagerne mere energi end et tungt stykke kød, der ligger i dvale i maven.


9/ HOLDNING

Altså kropsholdning… Jeg har faktisk så længe, jeg kan huske, været rigtig dårlig til at stå og sidde rank, hvorfor jeg virkelig øver mig på det. Jeg skyder brystet frem og retter mig op og opdager jo faktisk, at jeg pludselig føler mig en lille smule højere. Desuden føler jeg mig meget mere præsentabel og meget mere komfortabel, da jeg føler, at det giver mig en eller anden form for energi og mere gå-på mod. Sommetider forestiller jeg mig, at hvis jeg skulle overbevises om et eller andet af en eller anden, vil sandsynligheden for, at vedkommende overbeviser mig være langt større hvis dennes holdning er rank, end hvis den ikke var. Det afføder nemlig for mig en form for selvsikkerhed, en tro på sig selv og sine beslutninger, en form for autoritet – og i mit tilfælde oplever jeg faktisk, at jeg tror meget mere på mig selv, hvis blot jeg retter ryggen, skyder brystet frem og ser præsentabel ud.


10/ BRUG TID MED DEM, DER INSPIRERER DIG & DEM DU ELSKER

Det her mener jeg er helt afgørende for vores velbefindende; at bruge tid med dem, du holder af, dem, der giver dig energi, og dem, der sparker til din inspiration og din kreativitet. Det behøver ikke at være de samme mennesker, som giver dig hele pakken. Nogle kan man flyde på sofaen sammen med, tale om stort og småt, om alvorlige emner eller bare smalltalke som man nu gør, spise frugt og se en god film og bare nyde selskabet og det, at man bruger tid sammen med nogen, som man kan tale og slappe af sammen med. Andre kan man bruge tid sammen med fordi, man er et godt makkerpar. Fordi man inspirerer hinanden og skruer op for nye idéer,, tanker og refleksion. Nogle kan give dig det hele, andre kan give dig dele af pakken – men summasumarum er, at du har brug for begge dele.


11/ VÆLG MED OMHU

I forlængelse af ovenstående er jeg med årene blevet meget opmærksom på, hvem jeg omgiver mig med. Selv om det kan lyde hårdt og en anelse kynisk, har jeg virkelig valgt mine omgivelser med omhu. Jeg har i al sin enkelthed følt mig nødsaget til at vælge venner fra – venner hvis selskab tog min energi og efterlod mig med et stort minus på den konto. Jeg har med tiden opdaget, at dem, der dræner mig for energi, ikke er min tid værd. Det har været et bevidst valg, og jeg er blevet tilhænger af, at selv om man har kendt hinanden i x antal år og måske blot holder på venskabet af den årsag, så det er for mig ikke anstrengelsen værd, hvis jeg hver gang har oplevet, at jeg blot er blevet mere træt i hovedet efter en omgang med venner, som jeg har holdt fast i. Det skal ikke lyde som om, at der ikke er plads til at hælde vand ud ad ørerne, hvor det er der i dén grad. For sine venner er man der i tysk og tyndt, og man kan alle gennemgå hårde perioder – og venskaber kan gennemgå disse. Men vælg dine venner og din omgangskreds med omhu, og dit plus på din energikonto vi stige. Det er alfa omega, at vi omgiver os med mennesker, som støtter os, lytter når vi har behov for det, som vi kan lave alt og ingenting med og som vi kan have det sjovt med.


12/ LEG

Leg og hav det sjovt. Sæt en aften eller en lørdag af til at løbe på rulleskøjter med din kæreste eller dine venner. Spil nogle spil og nyd et godt glas vin mens latteren lyder over spisebordet. Tag en storbyrejse og gør noget, som du ikke er vant til – og hav det sjovt. Jeg tror på, det er vigtigt at vi bevæger os uden for vores comfort zone – uden for det, vi er vant til, og ganske enkelt prøver noget nyt. Hvis du altid har drømt om at sy en kjole, så prøv og hav det sjovt med det. Eller hvis du gerne vil prøve kræfter med en kajak, så meld dig ind i en kajakklub og prøv noget nyt. Vi skal hele tiden udfordre os selv for at forblive skarpe, og vigtigtheden i det ligger ligeså i, at vi samtidig skal have det sjovt. Måske opdager du, at du er rigtig dygtig til at klatre, eller at du har det mega sjovt med noget, du ikke havde regnet med. Gør noget, der gør dig glad – implentér det og tag dine nærmeste under armen.

 

Jeg vil vildt gerne vide, hvad I gør for at optimere jeres mentale helbred! Har I nogle bestemte ting, som I gør – eller noget, I gerne vil?1 thought on “12 ERFARINGER DER HAR OPTIMERET MIT MENTALE HELBRED”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Translate »