Syndig chokoladebrownie på sorte bønner

Syndig chokoladebrownie på sorte bønner

Det er ingen hemmelighed, at jeg elsker kage. Chokoladekage, jordbær cheesecake, rabarbertærte, bananmuffins, you name it. I små mængder, sommetider større, hvis den er virkelig god! Og det er denne kage; virkelig god! Der er tale om bønnebrownien. Den berømte bønnebrownie…

Jeg har før lavet denne brownie med sorte bønner som hovedingrediens, og i guder hvor smager den vidunderligt. Den har været på bordet op til flere gange men aldrig på bloggen, hvorfor dette syntes som en vidunderlig mulighed for endnu engang at lave den – og snige sig til et stykke til eftermiddagskaffen denne regnfulde lørdag.

Min dag i bag består primært af en sofa, en god bog samt kaffe og te en masse, og en kærkommen mulighed for at få slappet af i både krop og hoved efter mange uger på farten. Denne kage synes perfekt til en dag som denne, hvor regnen siler ned uden for vinduerne, og hvor den stille, eftertænksomme jazz snyder sig ud gennem rummet og fylder det med kærlige toner og rolige øjeblikke. Dage som denne vil jeg gerne have flere af, og jeg vil mene, at jeg i dag har vedtaget, at netop disse vil jeg arbejde på at kunne implementere lidt oftere.

Nå, men nok om det. Tilbage til den syndige chokoladekage med skjulte proteiner. Det er en sundere (og bedre) version af en klassisk chokoladekage, som er gemt i naturlige klæder bestående af naturlige ingredienser, måske på nær den mørke chokolade, som jo alligevel har sine fordele. Og heldigvis for det. Den er fyldig, en smule klæg og utvivlsomt den bedste chokoladekage, jeg ved. Frostingen smager lige så syndigt lækkert som selve kagen, og sammen udgør de to en symbiose af en tilpas sødmefyldt smag af chokolade tilsat et skud kaffe blot for lækkerhedens skyld.

Og jo, den ér kalorietung. Det er svært at lave en velsmagende kage uden kalorier – og det er jo heller ikke dét, der er meningen med kage, er det? Et stykke kage for mig er ensbetydende med ”smagsløgsforkælelse” og ditto nydelse. Det er noget, som forsøder hverdagen – nøjagtig som croissanter på sommerferien.

MIN BØNNEBROWNIE BESTÅR AF FØLGENDE

TØRRE INGREDIENSER

50 gram mandler
100 gram (glutenfri) havregryn
7 spsk god kakaopulver – evt. rå
1 knivspids havsalt
100 gram 80% chokolade

”VÅDE” INGREDIENSER

240 gram drænede sorte bønner fra dåse
12 dadler – hvis de er tørre, udblød dem da kort i kogende vand
2 spsk smeltet kokosolie
1 shot (40 ml) stærk kaffe
1 dl usødet æblemos
1 spsk honning
3 æg
50 gram hakkede valnødder

FROSTING

50 gram chokolade 80%
1 spsk god honning
1/4 tsk vaniljepulver
En knivspids havsalt
2 spsk kokosolie

PYNT
Afskallede hampefrø
Frysetørrede hindbær

DETTE GØR DU

FØRST DE TØRRE INGREDIENSER

Min (aldrende) foodprocessor er her min store favorit at bruge. Hvis du ikke har en sådan, kan der bruges en stavblender – her hakkes mandler blot meget fint inden – og du skal sørge for at bruge meget bløde dadler (dem som fås i supermarkedet i papæsker er som regel både bløde og friske).

Heri blendes mandler og havregryn til mel.

Tilsæt da den resterende del af de tørre ingredienser og blend til en meget fin mel. Chokoladen brækker jeg blot i stykker og tilsætter til foodprocessoren, som klarer resten af arbejdet.

Hæld den tørre masse i en skål for sig.

NU TIL DE VÅDE INGREDIENSER

Hæld sorte bønner og dadler i foodprocessoren og blend kort, til de begynder at samle sig.

Tilsæt nu kokosolie, kaffe, æblemos og honning og blend til det danner en ensartet, lind masse.

Tilsæt til sidst æggene som blot blendes kortvarigt med.

Hæld de tørre ingredienser over i foodprocessoren til de våde og blend til en fin dej, som derefter hældes over i en separat skål.

Her tilsættes de hakkede valnødder, som røres i dejen.

Bag kagen i en form 25 x 10 eller lignende ved 175 grader varmluft i 30 minutter.

FROSTING

Hak chokoladen fint og kom den og de resterende ingredienser i en skål over vandbad. Varm lige så stille massen op under omrøring. Når massen er lind og uden klumper, hældes den over brownien og stilles til side, så den kan sætte sig.

PYNT

Drys de afskallede hampefrø (jeg elsker den nøddeagtige smag og den lette konsistens) og de frysetørrede hindbær over frostingen. Stil evt kagen på køl og lad den sætte sig lidt. Du må dig ikke forvente, at frosingen stivner, trods mængden af kokosolie. Den forbliver klæg – og det er lækkert. 

 

Bon appetit3 thoughts on “Syndig chokoladebrownie på sorte bønner”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Translate »