Chiagrød med matcha & vanilje (vegansk)

Chiagrød med matcha & vanilje (vegansk)

Denne morgenmad (eller dessert, om du vil – den kan serveres som både sødt og sundt) er en af mine favoritter. Lige siden jeg lavede denne detox grød, har chiagrøden/buddingen været en af mine helt store favoritter, når det gjaldt morgenmad på farten. Jeg laver den som regel aftenen før, så chiafrøene rigtigt kan suge sig saftige og gelé-agtige.

Jeg er helt forfalden til blandigen mellem matcha og vanilje. Matchaet kan godt være en smule bittert i smagen, men både smagen af vanilje og yoghurten bløder det fint op.
Jeg har til denne grød brugt min højt elskede vaniljeyoghurt fra Alpro, som nærmest er fast bestanddel i køleskabet her hjemme, men som udgangspunkt kan der bruges både mandelmælk, kokosmælk, almindelig yoghurt eller lignende. Denne opskrift kombinerer mandel – og kokosmælk med mango og chia og har været på menuen mange gange her hjemme. Muligheder er altså mange, og grøden kan laves med det, man har i køleskabet. Dog vil jeg plædere for, at denne grønne én af slagsen er en af de bedste, jeg har længe har lavet – og som bonus er den så sød og alligevel så balanceret, at den fint kan serveres som dessert eller som eftermiddags – eller aftensnack også.

Chiafrøene består af 20% omega-3 fedtsyrer og er en rig kilde til B-vitaminer og mineraler som calcium, magnesium, zink, fosfor, mangan og jern. Desuden er det efterhånden en gængs opfattelse, at chiafrøene står som et godt supplement til en god fordøjelse, ligesom denne opfattelse ligeledes hersker i forhold til hørfrøshots.

En anden hovedingrediens i denne grød er selvfølgelig matchaen, som er vundet stærkt frem de senere år. Her hjemme har jeg to forskellige; en vegansk blanding af matcha og vaniljepulver, som jeg næsten udelukkende anvender til min daglige matcha latte, og en super matcha, som blot består af grøn te pulver. Desuden indeholder matchaen en stor mængde antioxidanter, den styrker dit immunforsvar, virker udrensende grundet indholdet af klorofyl og sidst men ikke mindst virker den paradoksalt nok både energiboostende og afslappende på én og samme tid. Energiboostet grundet indholdet af koffein og den afslappende effekt grundet aminosyren L-theanin, hvis effekt på kroppen virker beroligende. Derfor er matchaen både vidunderlig til en kaffefri start på morgenen og ligeledes som en stressreducerende grøn drik, som kan være medvirkende til at sænke stressniveauet i løbet af dagen.
Naturligvis findes der matchate uden koffein, såfremt man ikke ønsker dette men blot gerne vil nyde godt af de mange andre fordele ved det grønne vidunderpulver.

Jeg drikker både dette pulver i form af mine matchalattes, mine grønne teer som regel tilsat citron og ingefær og i særdeleshed bruger jeg matchapulveret i morgenmad som ovenstående, i smoothies sammen med hvedegræs og i desserter eller late-night-snacks. Matchaet kan bruges til det hele, hvis blot fantasien ingen grænser sætter.

CHIAGRØD MED MATCHA OG VANILJE – 2 SERVERINGER

3 dl sojayoghurt med vanilje (Alpro) eller anden yoghurt tilsat 2/3 vaniljepulver
1,5 tsk rent matchapulver
2 spsk chiafrø

TOPPING

Friske blåbær
Afskallede hampefrø
Granatæblekerner
Honningristede mandler

DETTE GØR DU

Rør matchateen ud i to spiseskeer yoghurt – gerne med et matchapiskeris, så matchaen fordeler sig og ikke klumper.
Dettes blandes op med resten af yoghurten og chiafrø (og evt. vaniljepulver) tilsættes.

Hæld på de ønskede glas eller skåle og stil på køl natten over. Blandingen kan fint nå at sætte sig på blot nogle timer, dog synes jeg, at man får det bedste resultat ved at lade chiablandingen stå på køl ca. 6 – 8 timer.

Når du er klar til at spise chiagrøden, toppes der med de ønskede toppings og grøden serveres.

Bon appetitSkriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Translate »