7 gode grunde til at tage bøger med på sommerferien (og med i seng)

7 gode grunde til at tage bøger med på sommerferien (og med i seng)


Tager du bøger med på din sommerferie? Det gør jeg – uanset om jeg holder sommerferie her hjemme med hygge-projekter eller om jeg ligger og daser under sydens sol.
Jeg har altid læst meget; romaner, krimier, selvudviklingsbøger, selv digte, og det har altid virket både beroligende og afslappende på mig – også selv om det er bøger, jeg lærer noget af, og kuglepennen skribler side op og side ned for at få de gode ord til at hænge fast. Jeg skal have tingene gennem hånden, før de planter sig i min hukommelse, måske er jeg ikke den eneste?…

En kær veninde sagde til mig, efter at have gennemgået nogle meget hektiske uger, at hun pludselig bare lagde sig i sengen med en bog, læste i 2,5 timer, fik en pause og at det var det bedste, hun længe havde gjort for sig selv. Det var en tiltrængt pause, som mindede hende om, hvor vigtigt det var at komme ned i gear og at give kroppen og hovedet lov til at slappe af.

Beroligende og afslappende er dog ikke de eneste fordele ved at læse; ikke blot i sommerferien men i særdeleshed også til hverdag, og her følger nogle flere, som jeg er sikker på du også vil opleve.

DU FORBEDRER DIN KONCENTRATIONSEVNE & DIT FOKUS
Når jeg sætter mig med en bog, kræver det, at jeg giver mig fuldstændig hen. Hen til handlingen, til persongalleriet, til de scenarier, der udspiller sig for mit indre øje og de følelser, jeg oplever ved at læse.
Når man lever sig helt ind i en bog, hengiver sig og koncentrer sig, kan det ikke undgås, at din evne til netop dette forbedres og udvikles. Ligeledes fastholder du dit fokus – du kender måske følelsen af, at lukke alt andet ude – det er netop dette, du bliver bedre til.
Når jeg læser oplever jeg kun dette, når jeg læser en bog, som jeg kan fordybe mig i. Læser jeg blogs eller magasiner foregår der for mange ting på én gang; der er for mange skift, for mange valg og for mange ting at tage hensyn til. Men når en bog læses, skal du blot koncentrere dig om siderne i denne og intet andet.

DU FÅR ET STØRRE ORDFORRÅD
Du forbedrer utvivlsomt dit ordforråd, når du læser. Vi alle skriver eller tænker ikke på samme vis, hvorfor dit ordforråd vil udvikles. Måske bliver du ikke en bedre kommunikatør, dog vil du blive bedre til at beskrive og til at sætte ord på dine følelser. Desuden kommer dertil, at du i din hverdag vil kunne bruge et højere og mere udviklet ordforråd, hvilket vil forhindre dig i at sidde fast i de samme ord og vendinger.

BRUG BLOT 6 MINUTTER – PÅ AT STRESSE AF
Bruger du 6 minutter hver aften på at læse, vil du meget sandsynligt kunne reducere stress. I løbet af disse minutter falder din puls, dine muskler afslappes og dit hoved får ro.
Ikke nok med at du kan reducere dit stresssniveau, du kan ligeledes indbyde dig selv til en god nats søvn, idet din krop og dit sind slapper af.
Selv har jeg svært ved at falde til ro, hvorfor jeg har svært ved at falde i søvn. Mit tankemylder går som et tusindben, hvorfor jeg forsøger at læse hver aften, inden jeg skal sove.

DU FÅR EN BEDRE HUKOMMELSE
En lydbog gør ikke de samme underværker, hvorfor hukommelse blot forbedres, når der er tale om ”rigtige” bøger. Når du læser (og fordyber dig), har du tid til at tænke; tænke på det, du læser, hvad du føler, hvad du ser for sig og til at tænke over handlingen, personerne, etc. Dette fungerer som en naturlig pauseknap, en knap du per automatik trykker på, når du begiver dig ind i bøgernes verden. Denne mentale pauseknap kan der ikke på samme måde trykkes på ved lydbøger. Hav det in mente og husk på, at denne mentale tilstand af en pauseknap holder din hukommelse og din indlæring skarp. Du vil ganske enkelt blive bedre til, i første omgang, at huske det, du har læst og forestillet dig, g i næste ombæring andre ting, huskesedler, vigtige ting på arbejde eller der hjemme, som måske ellers går i glemmebogen.

DU FORBEDRER DIN FORESTILLINGSEVNE
Det at læse forbedrer din forestillingsevne og ikke mindst din fantasi. En selvfølgelig består i, at du udvider din forestillingsevne ved at se de indre billeder for dig tune frem på nethinden, alt imens du læser. En anden ting, som muligvis er overset er, at det at læse også forbedrer din evne til at forestille dig det, der er muligt. Forestil dig (touché) at du læser bøger, som handler om det samme: der er sket et mord, og nogen skal opklare det. Dette forbedrer din fantasi alt efter bogens handling, men sommetider skal man begive sig derud, hvor din læsning hjælper dig til at udvide og udvikle din forestillingsevne i forhold til det, der er muligt her i livet – og dermed gribe ud efter andre bøger, måske endda andre genrer. Jeg er selv utrolig glad for bøger omhandlende personlig udvikling og andres historier, de udvikler nemlig mine tanker omkring det, jeg ønsker her i livet, det jeg gerne vil opnå, eller det, jeg går og drømmer om. Husk på, at du er kun begrænset af dine egne forestillinger…

DU BLIVER KLOGERE
Den er god nok. Bøger tillader dig at fordøje en stor mængde research og information på relativt kort tid, selvfølgelig afhængig af, hvilke bøger du læser. Dette skal man dog ikke kimse af, for selv til de mest mainstreamede populærbøger, går der som regel en stor mængde research forud for selve skriveprocessen og den færdige bog.
Mennesker, som læser, har deraf en større mulighed for at vide, hvordan tingene foregår, hvem hende der fra 1600-tallet nu lige var og hvordan historien har udspillet sig i tidernes morgen – eller blot på den anden side af 00’erne.

DU BLIVER MERE ATTRAKTIV 
Jo jo, du læste helt rigtigt. Du bliver måske ikke smukkere eller får færre rynker, længere ben eller flottere negle, men du tilegner dig en viden, som gør dig attraktiv – både i samtaler med andre, til selskaber og for en fremtidig arbejdsgiver. En stor viden og en mulighed for at byde ind med (funny) facts er attraktivt, og du vil tilmed føle dig ligeså, da dette som selvfølge også forbedrer selvtilliden.

Måske du også læser meget – eller gerne vil i gang?1 thought on “7 gode grunde til at tage bøger med på sommerferien (og med i seng)”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Translate »