Glutenfri Amaranthboller

Jeg har de sidste mange måneder bagt en del glutenfrit brød; blandt andet Powerbrødet, bradepandebrød med spinat og med squash og soltørrede tomater. Tag et kig under den glutenfri kategori for at finde mere 🙂 Jeg er blevet stor tilhænger af glutenfrit bagværk (dog ikke så meget, at jeg ikke kan spise almindeligt brød), da det gør et eller andet godt for min mave. Det er dog pebret at bage glutenfrit på en SU, så det begrænser sig til et månedligt glutenfrit bagværk, mere eller mindre. Hellere det end intet. Derfor bagte jeg disse glutenfri amaranthboller. Jeg havde en hel pose amaranth til at stå samt alle de andre ingredienser, så det var bare at kaste sig ud i det.
Til de af jer, som ikke kender til amaranth, er det et lille frø (ikke et korn som mange fejlagtigt tror), som vokser på blomsterranker i Mellem – og Sydamerika. Inkaerne og Aztekerne har i flere hundrede år kendt til amaranth – lidt á a quinoa. Amaranth indeholder, så vel som quinoa, en hel del proteiner samt fibre – og så er det glutenfrit. Allerede her er altså tre gode grunde til at indføre disse to fødevarer i sit basiskøkken. Begge frø er ligeledes yndet af vegetarer grundet disse egenskaber.
Læs mere om amaranth lige HER.

Opskriften giver 12 glutenfri amaranthboller

 • 200 g. amaranth
 • Vand
 • 3 dl lunken vand
 • 25 g. gær
 • 2 spsk. fiber HUSK
 • 1 tsk salt
 • 100 g. boghvedemel
 • 100 g. fuldkornsrismel 
 • 50 g. hørfrø
 • 50 g. græskarkerner
 • 50 g. solsikkekerner
 • 75 g. kokosmel (kan udelades og erstattes af fuldkornsrismel/boghvedemel)
 • 2 tsk. tørret urteblanding/andet krydderi; f.eks. timian, rosmarin, basilikum, etc.
 • Evt. blå birkes/sesamfrø/hørfrø til topping.
 • OBS: Kokosmelet søder selvfølgelig bollerne. Det smager fantastisk med honning, og med avocado og kødpålæg kan det knap smages. Min skræk for blandingen af kokos og pålæg blev manet til jorden; det bedrager blot til mere sprødhed samt et lækkert pift, så vær ikke bange for at komme det i 🙂
 1. Kog amaranthen efter anvisningen på pakken, og lad den herefter køle af, så gærcellerne ikke ødelægges i dejen, som du nu skal til at lave. 
 2. Smuldr og opløs gæren i det lunkne vand i en skål for sig. Tilsæt salt samt fiber HUSK og rør godt. Gerne i 5 – 10 minutter. Lad blandingen stå mens de tørre ingredienser blandes i en anden skål. 
 3. Tilsæt amaranten til de tørre ingredienser.
 4. Fiber HUSK-gær-blandingen skulle nu gerne gelere. Rør i den igen og tilsæt amarant-mel-blandingen. 
 5. Beklæd en bageplade med bagepapir og form 12 boller med 2 spiseskeer. Dejen er en smule lind og er ikke til at få at fingrene 😉
 6. Læg et fugtigt klæde over bollerne og lad dem hæve et lun sted i 30 minutter. 
 7. Strø nu blå birkes/sesamfrø/hørfrø (eller hvad du synes) over bollerne og bag dem i en forvarmet ovn i 1 time og 15 minutter ved 180 grader
 8. Den er god nok, 1 time og 15 minutter. Opbevar bollerne i poser eller i fryseren.
Nyd bollerne med dit yndlingspålæg! Mit er hamburgerryg/kyllingepålæg med avocado, ahh…
Bon appetit!


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Translate »