Fastelavnsboller – laktosefri. Det er jo stadig februar

Dillen i februar er fastelavnsboller… Og jeg måtte prøve kræfter med dem. Af den simple årsag at jeg havde fundet en opskrift, selv jeg kunne tåle; det vil sige uden laktose – i dette tilfælde erstattes den almindelig mælk med laktosefri.
Jeg delte rundhåndet ud af bollerne; både til min mor samt hendes kollegaer og til min kæreste og hans makker. Tilmed på mine to fritidsjobs fik de fastelavnsboller. De smagte godt, hvis jeg selv skal være så fræk at sige det. Cremen indeni blev skønt, og alt i alt havde de en dejlig smag. Selvfølgelig kan man smage, at der ikke er tilsat smør – men nu var formålet, at jeg også selv skulle kunne nyde en enkelt eller to – hvilket blev til tre…

Fastelavnsboller:
(ca. 18 små)

2 dl laktosefri mælk (kan erstattes med alm. skummetmælk)
70 g gær
6 spsk. lys rørsukker
2 spsk. valnøddeolie
500 g. hvedemel
Kold kaffe til pensling

Fyld:
4 æggeblommer
6 spsk. lys rørsukker
2 spsk. hvedemel
2 tsk. vanillepulver eller korn af to stænger vanille
4 dl laktosefrimælk (også dette kan erstattes af skummetmælk)

Lav cremen først og stil den herefter på køl: Bland alle ingredienserne til cremen i en kasserolle – alt skal i på samme tid. Varm massen langsomt op, men der piskes. Når cremen begynder at blive tyk, skru da ned for varmen, pisk og tag den af. Pærenemt!

Cremen lunes i kasserollen – og smager også meget (læs: sindsyg!) godt for sig selv…

Nu til bollerne: Lun mælken i en kasserolle eller i mikroovnen, og rør gæren ud heri. Når det er gjort røres ligeledes rørsukkeret i. Tilsæt de resterende ingredienser, og bland massen godt – evt. med en elpisker med dejkroge. Ælt herefter dejen på et melet bord til den er blank og smidig.
Del nu dejen i to og rul hver del ud på bordet i et kvadrat af ca. 1 cm tykkelse. Inddel kvadratet i 9 med en skarp kniv. Fordel nu fyldet på hver kvadrat – en teskefuld er rigeligt til hver. Fold herefter hvert kvadrat med hjørnerne ind mod midten og læg dem på en bageplade med foldningen nedad.
Stil boller til hævning et lunt sted med et fugtigt klæde over. Tænd imens ovnen på 220 grader og lad den varme op.
Når bollerne har hævet, pensl dem da med den kolde kaffe og bag dem i midten af ovnen i 10 minutter. Når bollerne er kølet af, kan du pynte dem med smeltet chokolade, eller i mit tilfælde; med grøn glasur og sukkerhjerter.

Voilá & bon appetit!


2 thoughts on “Fastelavnsboller – laktosefri. Det er jo stadig februar”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Translate »